Több potenciális vevő közül a magyar állam ajánlata volt a legszimpatikusabb a 4ig-nek.

2023.07.04. – Egy hónapos leállást követően új tulajdonost talált a 4ig a DIGI mobilhálózatának, amit az állami tulajdonban lévő Pro-M vásárol meg. A szolgáltató mobilinfrastruktúrájáért 68 milliárd forintot fizetnek, amely tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egyéves üzemeltetési, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is – írja a vállalat közleménye alapján az Index.

A vevő három részletben fizeti meg a vételárat 2024. július 31-ig bezárólag.

4iG távközlési üzletágát érintő integrációs stratégia egyik sarokpontja a vállalatcsoport társaságaiban meglévő infrastruktúra racionalizálása, illetve monetizálása. Ennek érdekében a 4iG csoport jelenleg is vizsgálja magyarországi vezetékes, valamint a nyugat-balkáni passzív mobil-infrastruktúrával kapcsolatos összevonási és kiszervezési lehetőségeket a telekommunikációs üzleti folyamatainak átalakítása, a jövedelmezőség javítása, illetve tőkebevonási lehetőségek céljából

– olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy a Pro-M tulajdonába kerül 2500 torony, az aktív és passzív rádióhálózati eszközök, illetve az 1800 MHz-es frekvenciatartomány használati joga és az arra vonatkozó rádióengedély.

Továbbá jelezték, hogy az akvizícióval javul a már meglévő infrastruktúra lefedettsége és rendelkezésre állása, amely mellett a kommunikáció is biztonságosabbá válik. Az új készenléti hálózat alkalmas a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem saját készenléti rádiófrekvenciás hálózatának megvalósítására.

A DIGI hálózatát egyébként június elsejével kapcsolták le, a körülbelül 200.000 előfizetőt pedig a Vodafone vette át – amiben a magyar állam 2023. januárja óta 49 százalékos arányban van jelen.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Top 5-ben sincs az informatika – Ezekkel az állásokkal lehet a legjobban keresni itthon

×