Egyszerre fantasztikus és szívfacsaró nézni a Dark Souls 3 UE5-ös remake-jét, ami hiába néz ki eszméletlenül, valójában sosem fog megjelenni.

2023.07.03. – A soulslike műfaja alapjaiban kötődik a From Software munkásságához, amely tehetséges fejlesztői olyan nagyszerű alkotásokkal fektették le a mára sokat másolt alapokat, mint Demon’s Souls, a Bloodborne, a Sekiro: Shadows Die Twice, az Elden Ring, vagy épp az egyik legnagyobb klasszikusuk, a Dark Souls-sorozat.

A műfajteremtő stúdió érezhetően nem ragad a múltban, és sorra készítik az újabb, teljesen új történeteket elmesélő, és teljesen új kihívásokat tartogató játékokat, pedig könnyen beleeshettek volna abba a csapdába, mint előttük oly sokan, és a bevált receptre sorozatgyárthatnák a legimádottabb címeiket. Mégis képesek voltak elengedni a Dark Souls kezét, amely utolsó, harmadik etapja 2016-ban, azaz 7 évvel ezelőtt jelent meg.

Persze könnyen meglehet, hogy idővel visszatérnek majd a szériához, és elkészülhet egy negyedik, vagy még később egy ötödik fejezet, addig viszont semmiképp sem állnék egy lábon. Mondjuk sokan már annak is nagyon tudnának örülni, ha simán csak felújítanák, grafikailag modernizálnák a sorozat részeit, mint ahogyan tette korábban a BluePoint Games a Demon’s Souls-zal, de a Fromos fiúk-lányok munkásságát tekintve talán erre van a legkevesebb esély.

Ezért is tudunk ennyire ujjongani az olyan rajongói projektek láttán, mint amilyet a Jonx0r néven alkotó fejlesztő-aspiráns is készített, aki Unreal Engine 5-ben alkotta újra a Dark Souls 3 egyik epikus boss harcát. Ami viszont alapjaiban különbözteti meg a legtöbb hasonló „remake” koncepciótól, amiket eddig láthattunk, hogy a lelkes fejlesztőpalánta nem csak egy szimpla „ilyen lenne” renderelt videót, hanem a Tempest Combat Framework plugin (és annak fejlesztőinek) segítségével egy valóban játszható demót készített.

Sajnos a demó még nem nyilvános (remélhetőleg hamarosan az lesz), de legalább készült belőle egy játékmenet prezentáció, ami láttán valószínűleg nagyon sok rajongó fogja elfolyatni az utolsó csepp nyálát. A Dark Souls 3 UE5 Remake ugyanis tényleg úgy néz ki, mint bármelyik 2023-ban megjelent gyönyörűnek címkézett játék, és bár azt nem jelenteném ki, hogy még az Elden Ringnél is szebb, de nagyon közel áll hozzá, hogy az legyen. Kár, hogy a teljes játék szinte biztosan nem fog ilyen formában visszatérni.

A játékmenet előtt egy kedvcsináló előzetes:

Íme az Unreal Engine 5 Dark Souls 3 játékmenet:

Ez pedig a 2016-os eredeti:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mit látsz a videón? – Ez a valóság vajon, vagy egy Unreal Engine 5 demó?

×