A sokak által megálmodott jövő végre megérkezik: a világ első repülő autójának repülési tesztjeit jóváhagyták, és az előrendelések is elkezdődtek.

2023. 07.03. – Amikor gyerek voltam, imádtam azokat a filmeket, amikben a 2020-as éveket úgy mutatták be, hogy már mindenki repülő autókkal járkál. Kissé csalódás, hogy most 2023-ban még nincs ilyen. A repülő autókkal teli jövő egy olyan azonban még mindig egy olyan álom, ami a repülés-technika kezdete óta létezik. Sokan megjósolták már az ilyen közlekedési mód érkezését, és most úgy tűnik, hogy az idő végre elérkezik.

Az Alef Aeronautics nevű kaliforniai autógyártó hivatalosan is megkapta a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) különleges légialkalmassági engedélyét.

Ez azt jelenti, hogy a vállalat mostantól tesztelheti a járművet az utakon és a levegőben, ami egy nagyon fontos lépés, mielőtt még valóban bárki repülő autóba ülhet.

Model A

Az Alef Aeronautics első repülő autója, az Model A az első olyan repülő autó lehet, ami képes az úton való közlekedésre és a felszállásra is. Emellett 100%-ban elektromos, így környezetbarát alternatívája a jelenlegi járműveknek. A repülő autó várható ára 300 000 dollár lesz (kb. 103 millió forint), de az előrendelések már elérhető, amihez 150, vagy 1500 (kb. 500 ezer forint) dollár előleg szükséges, attól függően, hogy hol akarunk állni az előrendelői sorban.

Jim Dukhovny vezérigazgató a USA TODAY-nek elmondta, hogy az FAA jóváhagyása hatalmas lépés volt az autó nyilvános forgalomba helyezése felé, vagyis ez egy történelmi pillanat.

„Bár voltak úttörők, mint a Terrafugia, Paul Moller és Henry Ford, ez az első alkalom, hogy egy hagyományos értelemben vett jármű engedélyt kapott a repülésre” – mondta Dukhovny a kiadványnak. Egyben ez első elektromos autó, amely engedélyt kapott a repülésre.”

Az autó várhatóan már 2025-ben a levegőbe emelkedhet, ha minden tesztelés és engedélyeztetés a tervek szerint halad. Durva, mi?

Ezt láttad már?

Meglepő leak: a Far Cry forráskódja egyszer csak kiszivárgott az internetre

×