Az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a felbontás kérdése játékoknál, monitoroknál, tévéknél. De valójában mekkora felbontással lát a szem?

2023.01.02. – Régebben már beszéltünk arról egy igen részletes technológiai cikkben, hogy vajon az emberi szem hány FPS-t lát. Akkor igazából az volt a konklúzió, hogy az emberi szem képes fejlődni, és valójában a gamerek szeme jobb, mint az átlagembereké. Az utóbbi időben azonban már nem csak a képfrissítés aránya lett kérdés a gamerek körében, hanem a felbontás is. Szóval most annak néztünk utána, hogy miközben 4K-ban, 8K-ban, 16K-ban nézünk valamit,

vajon a valóságot hány K-ban látja a szemünk? Számít-e hogy valami 8K?

Láthat-e az emberi szem 8K-ban?

Ha már kitöltötted a „melyik videojáték-karakter szemét látod” kvízt, akkor rátérhetünk arra, hogy mi a helyzet a szemünkkel? Amikor néhány éve bejelentették, hogy a nagy játékok már 8K-ban is elérhetők lesznek, azt gondoltuk, minden hihetetlenül szép lesz. Oké, de fel tudja ezt dolgozni a szemünk?

A pixelek és a felbontás közötti különbség

Fontos előtte azonban tisztázni, hogy a pixelek és felbontás között különbség van. Ha a tévét HD-ban, majd 4K-ban aztán 8K-ban nézed, annál magasabb lesz a felbontás illetve az összes pixel. A pixelek az egyes fénypontok, amelyek digitális képet alkotnak. Például egy 8K tévé esetében ez 33,177,600 képpont. A 8K kifejezés a vízszintesen, vonalanként megjelenített képpontok (8000) számára utal.

Az emberi látás során azonban nem beszélhetünk pixelekről. A szemben lévő szervek képezik le a képet, sőt amit látunk, az valójában az, amit a szemünk és az agyunk képként összeállít, nem feltétlenül maga a valóság. Éppen ezért a kérdést egy kicsit máshogy kell vizsgálni.

De mekkora az emberi szem felbontása?

Mivel az emberi szem egyáltalán nem lát pixelekben, elég nehéz összehasonlítani a digitális kijelzők szintjén. De a kíváncsi emberek azt szeretnék tudni, hogy ha az emberi szem pixelekben látna, akkor vajon hány pixelben látnánk a valóságot?

Egy szakértő ezt már kiszámolta, és le is vezette, hogy mi alapján számolta ki. Senkit nem untatnék a bonyolult részletekkel, ha szeretnétek, olvassátok el a számításokat ITT. A lényeg az, hogy az eredmény pont 576 megapixel lett.

576 megapixellel lát a szemünk.

 

Az 576 megapixel nagyjából 576 millió pixelt jelent, tehát elsőre úgy tűnik, hogy sokkal jobb felbontásban látunk, mint amire egy 8K tévé képes. De ez nem olyan egyszerű. Egy másik szakértő szerint 576 megapixelt látunk, amikor a szemünk mozog, de egyetlen pillantás csupán 5-15 megapixeles.

Sőt, a szemednek természetesen sok olyan hibája lehet, ami a kameráknak, kijelzőknek nem. Például ilyen a vakfolt, ahol a látóideg találkozik a retinával. Lehet olyan hiba is, mint a közellátás, távollátás. Aztán ott vannak azok, akik szuperlátással születtek és több színt érzékelnek a világban, vagy épp a tévében, mint mások.

Vegyünk-e végülis akkor 8K-s tévét vagy monitort?

A kérdés azért is összetett, mert az sem mindegy, ki mire használja azt. Ahogy azt az FPS esetében is láthattuk, a gamerek szeme valószínűleg a játékok miatt sokkal érzékenyebb a felbontásra. Minél nagyobb lesz a felbontás-különbség, annál jobban képesek leszünk érzékelni a különbséget. A szemünk tehát képes tanulni és fejlődni, és felfogni a különbséget a felbontások között. Bár a valóság esetében valóban több részletet láthatunk, a kijelzőknél igenis látni fogjuk, hogy mennyivel szebb a kép. Persze…

Ez is nézőpont kérdése

Képzeld el, hogy a tengerparton vagy. Ha lenézel magad elé, látod a homokot. Mivel közel van, szinte meg tudod számolni a homokszemeket. De minél távolabbról nézel, annál nehezebb vagy lehetetlen lesz. Ennek oka az, hogy a távolság óriási szerepet játszik a szem felbontásában. Rengeteg hasonló változó van, és ez igaz arra is, hogy érzékeljük-e a valós felbontását egy 8K-s vagy egy 16K-s kijelzőnek.

Mindenesetre azt megtudtuk, hogy a szemönk még mindig menőbb, mint bármelyik kijelző. De azért az sem semmi, ahogy egy-egy játék manapság kinéz. Nem?

Az FPS-es cikket láttad már?

Valójában hány FPS-ben lát az emberi SZEM?

×