Régóta kacérkodnak a gondolattal.

A streaming utat tört magának egy ideje. Mostanra már nem csak zenét, sorozatokat vagy filmeket fogyaszthatunk ilyen formában. Játékokat is streamelhetünk, beszéljünk akár az Geforce NOW-ról, akár az Xbox Cloud Gamingről. Ebben az esetben fizikailag nincs a tartalom a gépünkön, hanem az internetről érkezik az adat, játékok esetében ezen keresztül zajlik beviteli eszközök továbbítása is.

Ezidáig azonban az operációs rendszernek egyértelműen a gép háttértárán kellett helyet foglalnia. A modern operációs rendszereknek vannak olyan részei, melyek a felhőben vannak, ám kifejezetten csekély ezek mennyisége. Úgy tűnik azonban, hogy az egyik legnagyobb cég változtatna ezen. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és a Microsoft között zajló Activision-felvásárlást boncolgató meghallgatásoknál benyújtott dokumentumok világítottak erre rá.

Érkezhet a streamelhető Windows 11?

Vállalati környezetben találkozhattunk már hasonlóval, ám a Microsoft minden Windows 365 felhasználó számára kibővítené ennek lehetőségét. Egy alap operációs rendszernek természetesen ebben az esetben is futnia kellene a célgépen, ám ennek mérete és erőforrás-igénye eltörpülne a natívan feltelepített Windowshoz képest. A szolgáltatás igénybevételéhez azonban gyors és stabil internetkapcsolatra lesz szükség, hogy élvezhető sebességgel és válaszidővel dolgozhassunk a felhőben. A Microsoft pontos dátumot nem árult el az érkezésével kapcsolatban, ám több, régi géppel rendelkező felhasználónak is jól jöhet majd.

Forrás: HVG

Ha nem a Windows, akkor mi lehet minden idők legnépszerűbb operációs rendszere?

×