A fogyasztása páratlan, a kérdés, hogy milyen áron.

Az Nvidia szeptember végén mutatta be legújabb generációját, mely az RTX 40XX számozást és az Ada Lovelace kódnevet viseli. Első körben az RTX 4090-ről és két RTX 4080 modellről rántották le a leplet. Az előbbi már október közepén meg is érkezett a boltok polcaira, az utóbbival kapcsolatban azonban több aggály is felmerült.

Már a bemutatót követő órákban jelezte a közösség az Nvidia felé, hogy két, nyers erőben is eltérő RTX 4080 modellt meglehetősen félrevezető kiadni. Nevükben csak a VRAM mennyisége lenne a megkülönböztető jelzés, miközben az olcsóbb változaton több minden is megnyirbálásra került. Úgy tűnik, hogy az óriáscég jogosnak érezte a visszajelzéseket, ezért a kisebb RTX 4080-at időközben átnevezte RTX 4070 Ti-ra, illetve az árcédulán is faragott egy kicsit. Január 5-én végül megérkeztek az RTX 4070 Ti modellek, míg áprilisban az RTX 4070-re került a sor. Május végére pedig a régóta várt 4060 Ti is megérkezett. Ezúttal az RTX 4060-on a sor, júliusban pedig a 16GB-os RTX 4060 Ti variánst várhatjuk majd. A külsős változat tesztjei már szerdán napvilágra kerültek, így megtudhatjuk, hogy mire is képes a kártya.

Nézzük is, hogy milyen erősre sikerült az RTX 4060!

Az alap adatok

Az RTX 4060 hivatalosan 299 dolláros árcédulával érkezik a boltok polcaira, de Európában ez jóval magasabb összeg is lehet majd. A kártya 3062 maggal és 8GB-nyi, GDDR6 memóriával van felvértezve, a számítási egység pedig az AD107 nevet kapta az Nvidia-tól. A gyártó hivatalosan 115 wattos maximális fogyasztási értéket írt elő, melyet a gyárilag tuningolt példányok azért túlléphetnek. HDMI 2.1 csatlakozó alap, DP portból azonban továbbra is csak 1.4-es verziót kapunk, miközben a konkurencia már ott is a 2.1-gyel kacérkodik. A legtöbb, ha nem az összes modellen a régi, 8 pines tápcsatlakozót találhatjuk majd meg.

A teljesítmény

1080p

Most, hogy a jelenlegi (számozás szerinti) középkategóriája aljához érkezünk, végre nem érezhetjük túlzásnak ezt a kártyát 1080p felbontáshoz sem már. A rengeteg AAA címből álló mérésen korrekt eredménnyel vizsgázott a kártya, 97-es átlag FPS-t sikerült kisajtolni az újdonságból, ez bizony az RTX 3060 Ti alá pozicionálja a kártyát. 

1440p

1440p-ben már egy fokkal jobban izzadt a kártya, ám azért még ennyi pixelre is bőven bevethető a kártya. Néhány címben a 120/144 FPS-es határt is sikerült megugrani. Átlagban 71 FPS-t produkált a kártya az Elder Ring, Cyberpunk 2077, RDR 2 és további játékok alatt. Ezzel ismét az RTX 3060 Ti alá került az új jövevény. Több játéknál a 60 FPS-hez sem lesz ez elegendő, ám egy kis finomhangolással azért könnyen megugorható a történet.

4K

Míg az RTX 4070 / Ti és drágább modellek esetében a 4K felbontás kihajtása is kötelező mutatvány, addig ebben az árkategóriában már nem elvárás. Itt azért eléggé elvérzett az RTX 4060, ám több beállítás lecsavarásával akár teljesen használható (60+ FPS-ünk) is lehet majd. Több címnél a 30 FPS-es határértékig is sikerült lecsúszni maximumra tekert grafikánál. Az átlag FPS 39-40 képkocka környékén alakult. 

Verdikt

Ahogy arra számítani lehetett, az RTX 4060 8GB az RTX 3060 Ti  alá érkezett. A nyers erejét megfűszerezték DLSS 3, AV1 támogatással, mely a jövőben extra potenciált adhat a kártyának. A generációs ugrás kifejezetten lelombozó, ám a fogyasztásba ezúttal sem lehet beleköti. Annak idején ugyanennyi vagy kevesebb képkockáért jóval több wattot elkértek az elődök, a gyengébb RTX 3060 több mint 50 wattal többet fogyasztott érezhetően szerényebb képkockákkal. 

A TechPowerUP munkatársai ezúttal is meg voltak elégedve szinte mindennel technikai oldalról. A DisplayPort 2.0 hiánya még mindig felróható. A 8GB VRAM-ra sokan, jogosan húzzák a szájukat, ám nincs mit tenni, ha a legnépszerűbb gyártó ezt kínálja. Remek kérdés lehet a hazai árazás is, remélhetőleg erre már a héten választ kapunk. Néhány európai webshopban már felbukkantak a kártyák, ez alapján 120-130 ezer forint körüli árakra számíthatunk. 

Mindenki jól jár? – Ezért üthet igazán nagyot a PCI Express 7.0

×