Árverésre bocsátották azt a királyi öltözéket, amit 46 évvel ezelőtt Carrie Fisher viselt az első Star Wars film fináléjában.

Ha a popkultúra behemótjairól van szó, a Star Wars biztosan az egyik legnagyobb franchise a közeli és a messzi-messzi galaxisokban egyaránt. Minden kicsit is ritka ereklye, ami hozzá kapcsolódik, kincset érhet, és ez különösen igaz az első (1977-83) filmtrilógiára.

Most újabb tárgy került elő a majd’ fél évszázados első (tudom: negyedik) részből, és az ára minden jó érzésű embernél kiveri a biztosítékot.

Leia hercegnő ruhájáról, egész konkrétan arról a darabról van szó, amit a néhai Carrie Fisher az 1977-es Star Wars: IV. rész – Egy új remény című filmben viselt. A The New York Times közölte: a lenyűgöző ruha, ami a zárójelenetben szerepel (ugye mindenki kitüntetést kap a Halálcsillag felrobbantásáért, csak Chewie nem), várhatóan 2 millió dollárért (kb. 680 millió forintért) cserélhet gazdát*. Ez iszonyatos pénz, annyi, amennyit hazánkban egy állami fizetésből élő orvos, vagy egy közepesen jó ügyvéd keres, egész élete munkájával.

Forrás: Propstore Auction

Először ki akarták dobni

Az, hogy a ruha merre kallódott az évek során, nem derül ki a cikkből, de az IGN megjegyzi: miután leforgatták a filmet, nem sok gondot fordítottak az állagmegóvásra, így elég viseltes állapotban került élő, talán a Lucasfilm egyik raktárából. Brandon Alinger, az árverést szervező Propstore Auction vezetője elárulta: annyira rossz állapotban volt, hogy a tulajdonos először ki akarta dobni. Erről az aukciós ház gyorsan lebeszélte és megszervezett egy hónapokig tartó, aprólékos restaurálási folyamatot. Megérte, mert állítólag „a filmvásznon látott állapotára” állították vissza.

„Leia hercegnő (Carrie Fisher) eredeti, képernyőre illő ünnepi ruhája, amit a legendás jelmeztervező, John Mollo tervezett George Lucas Star Wars: IV. rész – Egy új remény című filmjéhez”

– hirdeti a Propstore oldala. „A ruha a hercegnő királyi származását és tekintélyt parancsoló jelenlétét szimbolizálja” – fűzik hozzá.

*FRISSÍTÉS:  a GamingBible szerint nem sokkal a vége előtt egy 750 ezer dolláros (255 millió forintos) licit volt a legmagasabb, de a Propstore 1-2 millió dollár közé várta a végső árat. Közben a 24.hu jelezte, hogy az árverés a mai napon le zárult, és vagy tévesnek bizonyultak a korábbi értesülések a magas ajánlatról, vagy visszavonták azt, de az biztos, hogy a ruha nem kelt el. Az árverés attól függetlenül is elég sikeresnek mondható, hogy a Star Wars kosztüm árát túl magasra lőtték be. Harrison Ford Szárnyas fejvadászban viselt öltözéke például közel százmillió forintot ért egy vevőnek, míg a Harry Potter és a titkok kamrája egyik jelmezéért 34 milliót, a Poltergeist bohócbabájáért pedig 223 millió fizettek.

Jól néz ki a készülő új SW-játék is. Reméljük nem rontják el:

Szánk tátva maradt a Star Wars Outlaws előzetesétől – ilyen az első nyílt világú SW játék

×