A diákévek alapvetően nem a klasszikus értelem vett munkáról, hanem a tanulásról és a jövő megalapozásáról szólnak.

A diákévek alapvetően nem a klasszikus értelem vett munkáról, hanem a tanulásról és a jövő megalapozásáról szólnak. Sosem árt persze, ha a diákok már jó előre belekóstolnak a dolgozó emberek mindennapjaiba, mellyel a nyári hónapok alatt némi plusz bevételre is szert tehetnek.

Legyen szó akár általános- vagy középiskolás, esetleg felsőoktatásban tanuló diákokról, az iskolák hosszú évekre meghatározó részei az életüknek. A mindennapok ez esetben a tanulás, a barátok és a sokszor szinte észrevétlen fejlődésről, tapasztalatszerzésről szólnak. A tanulóéveknek is megvannak a maguk kihívásai, problémái, melyek sokszor szinte teljesen lefoglalják a diákság figyelmét is idejét. De ez így természetes, ennek az időszaknak ez a sajátos rutinja.

Az iskolák egyik alapvető célja nem más, mint hogy felkészítse a diákokat a felnőtt életre, átadja mindazt a tárgyi tudást és élettapasztalatot, ami a későbbi életük során hasznos lehet. A leginkább specifikus képzések értelemszerűen az egyetemeken és szakiskolákban történnek, de minden egyes fokozat egy lépés a felnőtt élet felé. A tanulóévek végeztével pedig más módon, más köré rendeződnek majd a mindennapok, a legmeghatározóbb elem pedig jó ideig a munka lesz.

Azt persze nem állíthatjuk, hogy a diákok ne dolgoznának, hiszen ők is hétfőtől-péntekig tartó, sokszor akár nyolcórás „műszakokban” végzik feladataikat, mely esetükben a tanulás. Hasznos plusz lehet ugyanakkor az, ha megpróbálnak belekóstolni a valódi munka világába. Az így megszerzett tapasztalat a későbbi álláskeresés során is jól jöhet. Arról nem is beszélve, hogy a megszerezhető jövedelem is kellemes hozadék. A diákmunka Profession oldalán elérhető kínálata számukra is lehetőséget nyújt a próbára, különös tekintettel a nyári időszakra.

Dolgos nyári hónapok

A nyári diákmunka egyáltalán nem új találmány, hiszen már jó pár évtizeddel ezelőtt is jelen volt a köztudatban. Volt idő, mikor lényegében kötelező jelleggel vezényelték a diákságot a különféle munkákra, ám ennek ellenére számukra is fontos tapasztalat és közösségi élmény volt ez. Napjainkra persze sokkal erősebben jelen van a választás szabadsága, így tehát egy diákmunka elvállalása abszolút önálló döntés. A nyári hónapok persze ebből a szempontból ma is kiemelkednek.

Egy diákmunka a legtöbb esetben olyan feladatokhoz kötődik, melyek inkább kiegészítő tevékenységként szolgál egy-egy vállalkozás életében. Ez nem egyenlő azzal, hogy a munka haszontalan, csupán a munkáltatók előszeretettel alkalmaznak diákokat arra, hogy kisegítsék őket a forgalmasabb időszakokban. Ez a nyári időszakban leginkább a turizmus és vendéglátás területén működő cégeknél releváns és valóban sok ilyen nyitott pozíció érhető el.

A nyári diákmunka hagyományai tehát a mai napig is élnek, ezekben a hónapokban pedig a kereseti lehetőségek is jóval kiemelkedőbbek. Természetesen a diákság részéről ehhez komoly elhatározás szükséges, hiszen sokan ódzkodnak tőle, hogy a nyári vakációt munkával töltsék. Ugyanakkor a diákmunka többek között azért is a nyári hónapokban népszerű, mert a tanulóknak ilyenkor van idejük arra, hogy állást vállaljanak. A döntés tehát a következő: nyári pihenés vagy dolgosan, de jövedelmezően töltött vakáció.

Lehetőségek az álláspiacon

Bár egy diákmunka nem a klasszikus értelemben vett álláslehetőség, lényegében szinte semmiben sem különbözik egy hagyományos álláshelytől. Sokszor legalább akkora, ha nem nagyobb leterheltséggel járnak ezek a pozíciók, de a fiatal és erős diákság ezeket az akadályokat jellemzően még könnyebben veszi. Ennek megfelelően a nyári hónapok közeledtével egyre több diákmunka hirdetés bukkan fel az online térben is, melyek kifejezetten sokszínűek lehetnek.

A már említett turisztikai és vendéglátós állások állandó részét képezik ezeknek, sok diák pedig előszeretettel vág bele például egy Balatonon töltött, munkával tarkított nyárba. De ezeken kívül is sok egyéb diákmunka opció érhető el, nem is csupán fizikai, hanem különféle szellemi munkák formájában is. Mindenki vérmérsékletétől és bérigényétől függően eldöntheti, hogy melyik utat választja. A tapasztalat szempontjából lényegében nem létezik rossz döntés. A feltételek és ígért juttatások persze már más lapra tartoznak.

Fontos kiemelni, hogy egy diákmunka sem lehet egyenlő az alulfizetett robotolással. A munkáltatók alapvetően kedvező feltételekkel alkalmazhatják a tanulókat, így ideális esetben mindkét fél úgy érezheti, jól járt. Pár szezon alatt persze megszerezhető a kellő rutin ahhoz, hogy a diákok is kiszűrjék a „nem megérős” állásokat, de már a kezdetkor sem érdemes bármit elvállalni. A diákmunka egy remek lehetőség arra, hogy munkaerőpiaci tapasztalatot szerezzenek, ehhez a tapasztalathoz pedig az esetleges buktatók leküzdése is hozzá tartozik.

×