Évek óta levegőben lógó, meglepetésként bejelentett és régóta várt, nagy címből is bőven akad a listán. Te melyiket várod a legjobban?

A legjobb indie játékok a gaming iránti hatalmas szenvedély és elkötelezettség termékei. Mivel a fejlesztők kezét a művük iránt érzett szeretet vezeti, a hatalmas költségvetéssel rendelkező triple-A testvéreikhez képest szerényebb grafikát, de kifinomultabb játékmenet-formulákat kapnak.

A gyártás során elérhető eszközök visszafogottsága gyakran meglátszik a független játékokokon, ám az indie címek gyakran váratlanul kreatív megoldásokkal teszik észrevehetetlenné a hiányosságokat. A 2023-as év legjobban várt indie-játékai tele vannak rejtéllyel, akcióval és felfedeznivalóval. Az alábbi lista egyes szereplői már elérhetők, vagy teljes, vagy demó verzióban, esetleg előrendelés is indult hozzájuk. Megint mások hivatalos premierjére még türelmesen várnunk kell. A listát ne tekintsd rangsornak, csupán egy felsorolásnak, hiszen mindenkit más-más cím érdekel a legjobban!

1. Hollow Knight: Silksong

A BossLevelGamer szubjektív véleménye szerint ez az elmúlt évtized legjobban várt indie játéka, hiszen az elődjét számos díjkiosztón ismerték el, és tartják mind a mai napig az indie játékok csúcsának. A Hollow Knight zseniálisan hozott olyan elemeket, amelyeket főleg csak AAA címekben látni. Az ezzel a játékkal debütáló Team Cherry csodálatos hangsávval is feldobta a játékmenetet. Hat évvel a hihetetlenül sikeres megjelenés után a rajongók még mindig várják a dicsőséges folytatást. Ez csak természetes, tekintve, hogy a Hollow Knight a hatalmas nyílt világ és a kolosszális gyártási költségvetés hiánya ellenére is lehozta a csillagokat az égről.

 

2. Unrecord

A rendkívül sokat vitatott gameplay trailer után vált az egyik legvártabb címmé, hiszen ha valamit, akkor ezt a taktikai shootert mindenki látni akarja működés közben. A testkamerás perspektíva eleve nagyon hitelessé teszi a dolgokat, hiszen mintha egy igazi rendőr felvételét látnánk. És akkor még nem beszéltünk a hiperrealisztikus grafikáról, ami annyira jól sikerült, hogy sokan még mindig nem hiszik el: tényleg nem élőszereplős videóról van szó. Az indie stúdió a vádakra reagálva megosztotta a játék motorjából származó felvételeket, ezzel is bizonyítva, hogy a trailer nem hamisítvány. Tekintettel arra, hogy a látványvilág miatt hatalmas munkát igényel, naiv feltételezésnek érezzük az idei megjelenést. Ami azt illeti, ha minden képkocka ilyen szinten kidolgozott, még a 2024-es premier is túl optimistának tűnik.

 

3. Hades 2

A fejlesztő Supergiant Games a The Game Awards során jelentette be a Hades 2-t. Mivel nem arról ismertek, hogy folytatásokat fejlesztenek, a rajongók hisztérikus örömünnepben törhettek ki a hírre. A készítők okkal bíznak a második részben, hiszen az első számos díjat bezsebelt, és sok indie fejlesztőre volt hatással. A sikerét követően a kiadók és a fejlesztők világszerte csatlakoztak a roguelike-őrülethez. Pontos megjelenési dátumról még nincs hír, de annyit tudni lehet róla, hogy Melinoe, Hades lánya lesz a játszható karakterünk.

 

4. Lies of P

A műfajújító Dark Souls-trilógia után rengeteg Souls-szerű játék jelent meg, de egyik sem vezetett fel olyan érdekes ötletet, mint ez. A Lies of P azzal az egészen izgalmas koncepcióval büszkélkedhet, hogy Pinokkió (P) szerepébe bújhatunk, egy disztópikus világban. A Neowiz Games egy félelmetes utazást épített fel a főhős számára, Krat romos városában. Érdekes módon, a sötét, nyomasztó hangulat jobban hasonlít az eredeti Pinokkió hangulatára, mint a Disney mese, ami alapján mindenki egy bájos-éneklős valamiként gondol a történetre. A Lies of P világa egy brutális hely, amit gonosz marionettek és gazember bábok tartanak rettegésben. Mindegyikük el akarja pusztítani Pinnokkiót, aki viszont tűzön-vízen át keresi ebben a pokolban a teremtőjét, Gepettót. Az egész annyira izgalmasan hangzik, hogy ha ez egy rangsor lenne, a Lies of P az első helyre kívánkozna.

 

5. Earthblade

Bár az idei év elsősorban a Bethesda régóta várt Starfieldjéről vagy a FromSoftware Armored Core 6-járól szól, ez a 2D-s kalandjáték sok gamer szívében foglal el speciális helyet. Különös 2D-s akció-platformer, a díjnyertes Celeste alkotóitól. Az Earthblade egy felfedező-akciójátékos élményt kínál, ahol a játékosok egy csodás világban merülhetnek el. A Steam-oldala szintén lehivatkozza a Celeste-et, hiszen az Earthblade ugyanúgy nagy hangsúlyt fog fektetni a felfedezésre – egy csodálatosan felépített világban.

 

6. Little Devil Inside

A Little Devil Inside története Billy, egy fiatal utazó körül forog: hosszú útja során mindenféle lényekkel kell küzdenie, a legkülönfélébb tájakon. Sárkányok, furcsa teremtmények, változatos biomok teszik változatossá a kalandjait, de olyan túlélő rutinokat is el kell sajátítania, mint a főzés és a menedékkeresés. Bármennyire jól hangzik, egyhamar aligha vehetjük kézbe a Little Devi Inside-ot, mert a fejlesztő Neostream Interactive gyanúsan hallgat róla, mióta a 2021-es PlayStation State of Play-en bejelentette. Ennél állítólag jóval régebben, 2015 óta készül, és még mindig kicsi az esélye annak, hogy belátható időn belül megvalósul.

 

7. Blasphemous 2

Végre egy konkrét megjelenési dátumot is leírhatunk: ez a cím várhatóan 2023. augusztus 24-én debütál, és folytatja az eredeti, kritikuskedvenc Blasphemous történetét – annak Wounds of Eventide című DLC-je után. A Blasphemous világa nem mindenki kedvence: azoknak ideális, akik szeretnek elmerülni a sötét és nyomasztó fantasy világokban. Szinte minden jelenete úgy néz ki, mintha Goya festményeinek 2D-s újragondolása lenne. A kannibáloktól a groteszk szörnyekig van itt minden, ami csak egy igazán nyugtalanító univerzumba beleférhet. A Blasphemous 2 a komor világkép és a magával ragadó karakterek mellett kihívásokkal teli harcrendszerrel rendelkezik. Várhatóan próbára teszi majd a türelmedet, de indokolt a kívánságlistád első néhány helyére sorolnod.

 

8. Bomb Rush Cyberfunk

A klasszikus kedvenc Jet Set Radio nyomán készült. Most, több mint két évtizeddel később belevetheted magad a Bomb Rush Cyberfunk ahhoz hasonló élményébe. A fejlesztő Team Reptile bátran merít a Dreamcast régi címének legjobb elemeiből, és ritmikus funky dallamokkal tölti meg a játék világát. A Bomb Rush Cyberpunk stílusos tisztelgés a nagy előd előtt: rajzfilmszerű látványt, gyors játékmenetet, illetve New Amsterdam utcáin játszódó pszichedelikus kalandot kínál. Lázadó gördeszkásként az a feladatod, hogy megküzdj a rivális csapatokkal, és meghódítsd a vibráló város öt kerületét.

 

9. Replaced

Látványvilágában és felépítésében nagyon hasonlít az Odd Tales készülő játékára, a The Last Nightra. Attól eltérően viszont van idei megjelenési dátuma. A Replaced cyberpunk pixel-art stílusú kalandjáték remélhetőleg még 2023-ban meghív bennünket, hogy felfedezzük Phoenix City sötét titkait. Érdemes megjegyezni, hogy először csak Xbox One-on, Xbox Series X|S-en és Xbox Game Passon lesz elérhető.

 

10. Goodbye Volcano High

Erre se kell már sokat várni: a Goodbye Volcano High 2023 augusztusában lát napvilágot, a fejlesztő KO_OP szerint hibrid filmes elbeszélésként vagy interaktív filmként. A PlayStation State of Play-en leleplezett, könnyed hangulatúnak ígérkező játék a felnőtté válás kínlódásait szövi bele egy történetközpontú game-be. PC-n és PlayStation konzolokon is elérhető lesz.

 

A listára persze ennél is jóval több játék felférne. További részletezés nélkül, de a teljesség igényével, ezekre az idei címekre szintén nagyon kíváncsiak lennénk már:

11. Rift of the NecroDancer

 

12. The Last Faith

 

13. Anomaly Agent

 

14. The Plucky Squire

 

15. Sorry We’re Closed

 

16. Nine Sols

 

17. Knuckle Sandwich

 

18. Thirsty Suitors

 

19. Skate Story

 

20. Swarm Grinder

 

21. Meifumado

 

22. Mandragora

 

23. Crowsworn

 

24. The Last Night

 

Reméljük, időközben egyik sem jut ennek a sorsára:

Durva: ezért lett ingyenes az egyik legjobb indie játék

×