Szingapúr ad otthont az első olimpiai esport hétnek, ahol több mint 100 sportoló versenyez 10 virtuális sportágban a világ minden tájáról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem először működik együtt Szingapúrral, hogy újszerű eseményeket teszteljen és indítson el – mondta Alvin Tan, Szingapúr kultúráért, közösségért és ifjúságért felelős államtitkára. Korábban már 2010-ben Szingapúr adott otthont az első nyári ifjúsági olimpiai játékoknak, ami azóta elsőszámú elit sporteseménnyé vált – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy mielőtt az esport valóban megjelenik az olimpiai sportágak között, egy fajtáját már ezen a héten le lehet tesztelni. Itt persze nem csak játszani, de mozogni is kell.

Halimah Yacob, Szingapúr elnöke, Halimah Yacob hologramon keresztül jelent meg, hogy elmondja a megnyitó beszédet – számolt be a CNBC.

A versenyek között szerepel többek között egy íjászjáték, egy valós mozgást követő Taekwondo játék, valamint a virtuális kerékpározás, ahol a játékosok a Zwift interaktív platform segítségével száguldoznak Skócia tájain. De van többek között baseball, sakk, autósport, vitorlázás, lövészet, tenisz és tánc is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által létrehozott sportsorozatnak ez az első személyesen is megtekinthető kiadása – közölte a szervezet. A 2021-es tokiói nyári játékok előtt megrendezett olimpiai virtuális sorozat sikerére épül, amely 250 ezer résztvevőt vonzott – tette hozzá a NOB.

Délkelet-Ázsia a világ leggyorsabban növekvő esportpiacai közé tartozik, ahol a gamerek az online lakosság 82%-át teszik ki – állapította meg a Newzoo játékkutató cég. Szingapúr számára sem idegenek az esport-versenyek, hiszen az ország esport-ökoszisztémájának fejlesztése érdekében elindította a Singapore Games Associationt. A Szingapúri Turisztikai Hivatal szerint az országnak megvan a lehetősége arra, hogy „az esport rajongók számára világszerte első számú úti céllá váljon” – jelentette a CNA.

„Szingapúr bízik a virtuális sportokban, és az olimpiai esporthét lehetőséget ad arra, hogy új ötletekkel kísérletezzenek” – mondta Tan.

A gamer közösség egy része azonban nem örül az olimpiai esport hétnek, mivel inkább fizikai sportok szerepelnek benne, miközben kimaradnak az olyan nagy esport címek, mint a Dota vagy a Valorant. Bár a Fortnite szerepel a játékok közt, a játékosok egy speciálisan kialakított környezetben versenyeznek, amelyből hiányzik az eredeti játék battle royale aspektusa.

Ezt láttad már?

EZAZ! – Folytatódik az elmúlt évek legjobb és legegyedibb MAGYAR játéka

 

×