Egy ilyen tragédiát egyetlen ember sem élhet túl.

Hosszas keresés után a Titanic roncsaitól mintegy 1600 méterre megtalálták a június 18-án eltűnt Titan tengeralattjáró roncsait, amelyben öt személy: Hamish Harding brit pilóta, Paul-Henri Nargeolet francia kutató, Shahzada Dawood brit-pakisztáni üzletember és fia, Suleman Dawood, illetve Stockton Rush, az OceanGate vezérigazgatója tartózkodott.

A balesetet egyiküknek sem volt esélye túlélni, hiszen ilyen mélyen egy esetleges meghibásodás esetén több igen borzalmas forgatókönyv írja a biztos végzetet. Egyrészt a Titan olyan apró, hogy még radarokkal is nagyon nehéz a kutatás, míg a hagyományos keresés azért lehetetlen, mert a Titanic körülbelül 4000 méteres mélységében tökéletes vaksötét uralkodik. A fagyos víz hidegéről már nem is beszélve, ami záros időn belül hipotermiát okoz, miközben az idő múlásával a tartalék levegő is vészesen fogy.

„Szerencsére” azonban nem ez volt a kalandorok sorsa: a Titan egy bizonyos mélység után valamilyen tervezési hiba miatt megadta magát az óriási nyomásnak, amitől tulajdonképpen felrobban a kapszula. És bizony (és sajnos) ebben a helyzetben szerencsére, ugyanis az összes forgatókönyv közül talán ez volt a legkevésbé borzalmas, azaz a leghumánusabb halál.

Mi történik ilyenkor az emberi testtel?

Így nézett ki az aprócska tengeralattjáró, a Titan

Nos, mivel még sosem vettek videóra egyetlen ilyen esetet sem, mindössze a tudomány szolgálhat megfelelő, és bizonyosan pontos válaszokkal. Amikor egy tengeralattjáró túlmegy a megengedett merülési mélységen, akkor az implózió, azaz a nyomás miatt bekövetkező kívülről befelé tartó robbanásszerű folyamat. Ez akkor fordul elő, amikor – tervezési hibák, emberi mulasztás, vagy más emberi hibák miatt – a víznyomás meghaladja a hajótest ellenálló képességeit.

Mivel a víz által okozott nagy tömegű nyomást a Titan borítása sem volt képes kibírni, az tulajdonképpen szétszakadt.

A tengerszinten az emberek 14,7 PSI (1 atmoszféra) nyomást tapasztalnak, ami a légkörben lévő levegő „súlyának” felel meg. Ha viszont az óceánba merülünk, a víz sűrűsége miatt ott sokkal erősebb nyomást érezhetünk, ami egyre lejjebb haladva válik egyre súlyosabbá és halálosabbá. A Titannak  a felszínihez képest mintegy 400-szoros nyomást kellett volna kiállnia, de ismeretlen eredetű meghibásodás(ok) miatt erre nem volt képes.

Így nézett ki belülről a Titan

A SlashGear szerint az OceanGate hajójának nagy része szénszálból készült, ami nem deformálódik úgy, mint a fém, ezért a baleset pillanatában valószínűleg nem összenyomódott, hanem megtörhetett, majd darabjaira szakadt. Ez azonban olyan gyorsan történhetett, hogy a benne lévő utasoknak tulajdonképpen esélyük sem volt realizálni a végzetes helyzetet.

Ugyanakkor az azonnali nyomásváltozás hatására a tengeralattjáró belsejében lévő levegő gyorsan összenyomódhat, ami hőmérséklet-emelkedéshez vezethet. A The Federal szakértője szerint hiába a tengeri mélység hidege, ez a folyamat egy pillanatra annyira felhevíti a belső hőmérsékletet, ami brutális égési sérüléseket okoz – a testen kívül és belül. Ezt követően pedig a nem pont erre tervezett emberi testre zúdul a hatalmas víznyomás, ami a másodperc egyhuszad része alatt darabokra szaggatja az illetőt.

Az emberi test a felszíni nyomás több százszorosát értelemszerűen nem képes elviselni, ezért a nyomáskülönbség hirtelen változása miatt olyan gyorsan veszítették életüket, amit a központi idegrendszer egyszerűen képtelen feldolgozni. Az Insidernek nyilatkozó szakemberek szerint bár sovány vigasz ez a családnak és a hozzátartozóknak, de a Titanon tartózkodók különösen gyorsan, teljesen fájdalommentesen szálltak a mélytengeri sírba.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Mi történne, ha fejest ugranál egy fekete lyukba?

×