Nem mindent kell elhinni előre.

A Windows az évek során sokat alakult, fejlődött. Vannak azonban olyan kijelentések, melyeknek már jó ideje nincs alapjuk vagy féligazságnak tekinthetőek, a felhasználók azonban 2023-ban is komolyan veszik őket. A PCWorld segítségével össze is gyűjtöttünk ezek közül párat, bizonyára lesz olyan is, amelyet te is elhittél a mai napig.

Nézzük is a 5+1 legnagyobb Windows tévhitet!

1. Az USB háttértárakat mindenképp le kell választani

A Windows korábban valóban megjegyezte egy-egy pendrive hirtelen kihúzása után, hogy lehet biztonságosabb módon kellett volna leválasztanunk.  Természetesen a felhasználók nagyon kis százaléka használta csak helyesen a funkciót, a legtöbb esetben a másolás végeztével azonnal igyekezett mindenki felszabadítani az USB portot. A Microsoft felismerte ezt a „problémát” és 2018 októberében el is készített a Quick Remove nevet viselő funkciót. Ennek segítségével a külső adattárolókat külön gomb megnyomása nélkül is biztonságosan be lehet állítani és alapértelmezetten be is van kapcsolva ez az opció.

Válasz: Nem, 2018 óta erre bizony nincs szükség Windows 10 és 11 operációs rendszereken

2. Mindig futtatni kell a töredezettségmentesítést

A HDD-k idejében hasznos funkciókról beszélhettünk, ám manapság ez is okafogyottá vált. Az SSD-k térhódítása után, ha más nem, a rendszer már szinte minden felhasználónál valamilyen SSD meghajtón kap helyet. Az eltérő működésből adódóan az SSD-ket nem is tudjuk töredezettségmentesíteni, akkor sem sem szeretnénk. Amennyiben HDD-nk van, akkor azonban nem árt néha lefuttatni a Start menü alatt elérhető opciót.

Válasz: Valamikor igaz lehetett, az SSD-k korában azonban teljesen okafogyottá vált

3. Az Antivirus mindenképp lelassítja a géped

Való igaz, hogy egy vírusirtó telepítése a számítógépre a rendszer lassulását okozhatja, mivel a szoftver extra erőforrásokat igényel. Ha a vírusirtó rendszeres vizsgálatokat végez, az befolyásolhatja a számítógép működését, a programok lassabban indulhatnak vagy reagálhatnak. A mindennapi használat során azonban szinte nulla erőforrást emészt fel a vírusirtó, csak akkor lép működésbe, ha szükséges.

Válasz: Egy-egy aktív keresés során lassulhat a gép, de a mindennapi használat során szinte semmilyen erőforrást nem eszik a vírusirtó. Az más kérdés, hogy manapság egy Windowsba épített Defender is tökéletesen ellátja a feladatát, nem kell fizetős opciók után néznünk.

4. A Windows játék módja nem segít semmit

A mai napig sokan teljesen felesleges funkciónak ítélik meg a Windows 10 és Windows 11 játék módjait. Ez azonban nincs teljesen így. A Game Mode csökkenti a felesleges háttérfolyamatokat, mely segítségével extra erőforrásokra tehet szert a játék. Ez több FPS-t, gyorsabb betöltési időt, azaz kellemesebb játékélményt hoz a konyhára.

Válasz: A Windows játék módja segíthet, ám ez leginkább a gyengébb rendszerek és a kevésbé optimalizált játékok esetében lehet igazán észrevehető.

5.  Idővel belassul a számítógép

Sokan mondják, hogy pár hónap után belassul a Windows, de ez vajon tényleg igaz? Nos, egy Windowsos PC az alábbi okok miatt lassulhat be:

  • A merevlemez töredezettsége: Ha a merevlemez töredezett, a merevlemez olvasófejének többet kell mozognia a fájlok olvasásához, ami a sebesség csökkenéséhez vezethet. Az SSD-lemezekkel ellátott modern rendszerekben azonban ez a pont megszűnik, ahogyan azt fentebb kifejtettük.
  • Elavult hardver: Ahogy a Windows telepítése öregszik, úgy öregszik a számítógép hardvere is, ami potenciálisan lassabb teljesítményhez vezethet. Az új operációs rendszerfunkciók is jobban megterhelhetik a régi hardvert, és így lassíthatják a rendszert.
  • Az operációs rendszer túlterhelése: Az operációs rendszer túlterhelése lassulást okozhat, mivel nehezen tudja kezelni az összes futó folyamatot. Az egyre több feltelepített program bizony meg tudja izzasztani a Windows-t.
  • Rosszindulatú fertőzések: A rosszindulatú szoftverrel fertőzött számítógépet a rosszindulatú szoftver által futtatott további, általában kifejezetten káros folyamatok lassíthatják.

Válasz: Igen, a Windows PC-k (és bármelyik számítógép) idővel lassulhatnak, ám megfelelően karbantartott rendszer esetében közel sem olyan észrevehetően, mint az sokan sejtetik.

5+1. A Linux fényévekkel gyorsabb!

Ez egy nagyon összetett kérdés, amelyre nincs egyértelmű válasz. A Linuxot gyakran dicsérik a hatékonysága és stabilitása miatt és ezért jobban futhat régebbi vagy gyengébb számítógépeken, mint a Windows. Másrészt azonban a Windowst sok esetben könnyebb használni, fényévekkel jobb a hardveres kompatibilitása és lényegében minden szoftvert meg is találunk hozzá. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Linux és a Windows teljesítménye számos tényezőtől függ, például a hardvertől, az illesztőprogramoktól, a konfigurációtól és az optimalizálástól. Bizonyos esetekben a Linux gyorsabb lehet a Windowsnál, míg más esetekben a Windows lesz gyorsabb a pingvines rendszerhez képest. Az összes Linuxot ráadásul nem is lehet egy kalap alá venni, hiszen már csak az ablakok vagy asztal kezelésére is eltérő (gépigényű) megoldásokat alkalmaznak.

Válasz: Nem, a Linux alapvetően nem feltétlenül gyorsabb, mint a Windows. Mindkét operációs rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kérdésre adott válasz teljes mértékben a felhasználási igényektől függ.

Durva: ilyen játékkontrollerrel vezetik a Titanic roncsánál eltűnt tengeralattjárót

×