Nem játékra szánja a cég.

Az Nvidia a már 2021-es évben is finoman jelezte az előzetes tervei felsorolásánál, hogy 2022-ben bizony belépnének a szerver CPU piacra is, nem csak mobilprocesszorokban gondolkoznak. Nem is kellett sokat várni a leleplezésre, tavaly márciusban debütált az NVIDIA Grace Hopper Superchip. Nem véletlenül forrasztották egy lapkára a két chipet, hiszen az egységek közötti kommunikáció hétszerese a jelenleg elérhető PCIe Gen 5 maximális sávszélességének, otthoni körökben megszokott interfészekkel lehetetlen lenne megoldani ezt a gyorsaságot. Azóta azonban a GPU egységet különálló, dedikált grafikai gyorsító képében is megvehetjük. Ez azonban nem lesz egy olcsó művelet, hiszen jelenleg 42000 dollárt kóstál a piacon a GPGPU (General Purpose GPU).

Hogy teljesít játékok alatt?

A Hopper H100 egységre alapvetően AI gyorsítóként érdemes tekinteni, az Nvidia sosem akarta, hogy játékok alatt izzadjon a grafikus egység. Ennek ellenére a napokban 3DMark Time Spy alatt mutathatta meg a tudását. Szintén kiemelendő, hogy a H100 PCIe nem rendelkezik ventilátorral. Ez egy ízig-vérig adatközpontokba szánt GPU, amelyet rackszerverekbe kell beépíteni, így külső hűtésre volt szükség a teszt során is.

Jól látható, hogy a mérések alapján sem ebbe a szegmensbe szánja az Nvidia. Képes játékok futtatására, ám egy integrált Radeon 680M teljesítményét sem éri el a nyers teljesítménye, hiába a 15 millió forintos árcédula. A H100 sokkal kevesebb raszter operációs egységgel (ROP) rendelkezik, mint az RTX 4090-hez hasonló grafikus kártyák (160 vs. 24), ami szűk keresztmetszetet jelent játékok futtatásánál. Érdekes volt látni ilyen körülmények között, ám úgy tűnik, nem véletlenül ajánlja az Nvidia inkább adatközpontokba.

Forrás: Videocardz

Az Apple Wi-Fi 7-et tervez az új iPhone-okba, de mit fogunk ebből érezni?

×