Túlélő horrorok jumpscare jeleneteiben látni olyan ijesztő figurákat, amilyenné az otthoni munkavégzéstől válhat az ember.

Bár a COVID idején hirtelen ránk köszöntött, majd trendivé vált home office-nak számtalan előnye van az ingázás megspórolt idejétől a kisebb karbonlábnyomig, elég hamar kiderült, hogy óvintézkedések nélkül képes akár komolyan károsítani az ember fizikai és mentális egészségét. A rossz testtartás, a mozgáshiány, az egyedüllét, valamint az olyan finom motorikus mozgások, mint a telefonon gépelés, vagy az egérhasználat, súlyos tüneteket okozhatnak.

Forrás: Furniture At Work

Egy angliai bútoráruház, a Furniture At Work – nyilván a megfelelő irodai berendezések hatékonyabb értékesítését szem előtt tartva – orvosokat és tudósokat kért fel arra, hogy készítsék el a jövő home office dolgozójának 3D modelljét – vette észre a New York Post. A szakemberek összegezték az új életmód negatív hatásait és felskiccelték Annát, akivel gyerekeket és felnőtteket egyaránt ijesztgetni lehetne:

  • az ujjai karmokként görbülnek be,
  • a testtartása görnyedt,
  • a lábai vizesedéstől duzzadtak,
  • vastag hasi zsírpárnát növesztett,
  • az arca megereszkedett,
  • a szemei vörösek.

Azon, hogy vajon mi a különbség az otthoni irodai munka és az irodában végzett irodai munka hatásai között (és tényleg), jogosan ironizált a témáról szintén értekező Independent. A lap azt kéri számon a Furniture At Workon, hogy a finanszírozott kutatással csak az irodai berendezések értékesítését akarja felpörgetni. Ez remek húzás a bútoráruháztól, hiszen gyakorlatilag megduplázhatja az íróasztalok és irodai székek eladását, azon az elven, hogy ami adott a munkahelyen, az az ember otthonában is adott kell legyen, a hatékony home office munkavégzés érdekében.

 

Bár a cég közvetett céljai elég nyilvánvalóak, ne vesd el a kutatás legfontosabb, valóban jogos megállapításait, például azt, hogy az étkezési szokásokat felboríthatja a folyamatos otthon tartózkodás, hiszen sokkal könnyebben hozzáférhetsz ételekhez, italokhoz, nassolni valókhoz. Ami a Furniture At Work részéről szintén vitathatatlan, az a hátat megfelelően tartó, ergonomikus irodai vagy gamer szék és a karoknak kényelmet biztosító íróasztal szükségessége.

Ezek nélkül konyhapulton, vagy ágyban, kanapén fetrengve tölthetjük a napot a laptoppal, ami teljesen tönkreteszi a hátat.

Ez utóbbira szintén egy brit kutatás hívta fel a figyelmet: mint kiderült, az otthonról dolgozók 63,7 százalékánál alakul ki krónikus hátfájás. Ennek amúgy nem csak irodai holmikkal, hanem időnkénti mozgással (legalább egy-egy állva nyújtózás és karkörzés, kb. félóránként) segítségével is elejét lehet venni. Szintén fontos a szemek védelme: erre azt javasolják a szakemberek, hogy legalább 20 percenként érdemes ráfókuszálni a szoba egyik távolabbi sarkára, mondjuk 20 másodpercig.

Idővel állítólag az evolúciónkat is felforgatja az életmódunk:

Testhorror: Így fog kinézni az ember pár szár év múlva a mobiltól és a játéktól

 

×