A 12VHPWR csatlakozók túlhevülése és leolvadása korábbról ismert – talán meg is oldott – probléma, ám most a tápegység felől égnek meg.

Új jelenségként ezúttal a táp felől érkező csatlakozók leolvadása veszélyezteti az akár 600 Wattot is felvevő videokártyákat – szúrta ki egy friss Reddit posztban a wccftech. Shiftyeyes67k a kártyák ellátására készült, új 12VHPWR kábelcsatlakozó hibájára hívta fel a figyelmet, azután, hogy a saját tápegysége használhatatlanná vált.

Forrás: Shiftyeyes67k – Reddit

Bár teljesen biztosan nem lehet kijelenteni, hogy mi okozta az üzemzavart,

beszédes, hogy az égésnyomok az áramellátás felőli PCIe 5.0 csatlakozásnál jelentkeztek.

A 12VHPWR konnektorok leolvadása, mint emlékezetes, az NVIDIA RTX 4090-es kártyasorozattal kezdődött. Ezek teljesen új szabványnak számítanak a piacon, és mint ilyen, talán – akármilyen hülye szó éppen ide – kiforratlanul érkeztek meg a felhasználókhoz. A gyártó kezdetben pofátlan módon a felhasználókra fogta a hibát – mintha egyszerre sokan hülyültek volna meg és felejtették volna el, hogyan kell bedugni egy tápkábelt. Később persze kiderült, hogy nem user hibáról és nagyon nem egyedi gyártói problémáról beszélhetünk.

Forrás: Shiftyeyes67k – Reddit

A mostani csatlakozóégésről egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy – mint korábban – tömeges jelenség lenne. Ezen a ponton lehet tényleg egyedi hiba is, aminek esélyét a tápgyártó BeQuiet sem zárta ki, a Tom’s Hardware-nek nyilatkozva. Kihangsúlyozták, hogy Shiftyeyes67k eszközének hibája valóban egyedi eset, viszont ettől függetlenül vizsgálatot indítanak miatta, és arra bíztatják a felhasználókat, hogy hasonló panasz esetén feltétlenül jelezzék feléjük a tapasztalatokat.

A korábbi esetekről itt írtunk:

Ez a táp olvad, mint a fagyi: visszatért az Nvidia videókártyák kritikus hibája

 

×