Drága, de legalább nem bírja a hőt és tönkre is megy – újra sok bosszúságot okoznak az Nvidia termékei, a vevők őrjöngenek.

Némi joggal tombolnak dühükben azok a gamerek, akik mélyen zsebbe nyúltak az az Nvidia új, RTX 40-es videókártyáinak megvásárlásáért, aztán azt tapasztalják, hogy a méregdrága eszköz tápcsatlakozója leolvad, mintha valami ócska bóvli lenne. Egyre több internetes fórumon találkozni a témával, hogy a kártyák 12VHPWR csatlakozói megadják magukat.

A probléma nem újkeletű

– hívja fel a figyelmet a PC Fórum. Az Nvidia termékei már korábban is hasonló módon le-leolvadtak, amit kezdetben sokan hittek elhárítható problémának, mondjuk túlpörgetésnek, ám ez bizonyos okok miatt (pl. korábbi modellekkel is megtörtént, lekorlátozott CPU mellett üzemelt, mégis leolvadt, stb.) most már fix, hogy nem felhasználói hibából, vagy túlhajtásból ered.

De akkor mi történik itt?

Biztos válasz egyelőre nincs, de sokan úgy vélik, hogy csak félig-meddig gyártásból eredő problémáról van szó. Mivel a költséghatékonyság jegyében az anyagminőségeket is eléggé határértékek mentén lövik be („eddig és nem tovább, ekkora hőmérsékletet még pont kibír”), nem kizárt, hogy az Nvidia tápcsatlakozói nincsenek felkészülve az északi féltekére újabban jellemző magasabb napi középhőmérsékletekre. Mivel ezek egyre gyakrabban kúsznak fel rekord mértékű tartományokba, az eszközök csatlakozói sem feltétlenül bírják a hőt, ha a tűréshatárt hűvösebb időhöz kalibrálták.

Forrás: panchovix – Reddit

A konkrét magyarázat megtalálásáig persze mindez csak spekuláció, de tény, hogy a szabványt kidolgozó PCI-SIG csoport, az Nvidia és a kábelgyártók egyszer már jóízűt mutogattak egymásra, hogy szerintük ki MÁS hibájából éri komoly kár a gamereket. Eddig úgy tűnik, hogy a rosszul belőtt tűréshatárok és a klímaváltozásból eredő felmelegedés együttes hatása okozza a hiba kialakulását. A popcornt mindenesetre kinyitottuk a gyártók újabb várható vitájához, amiben majd igyekeznek egymásra hárítani a felelősséget.

A 12VHPWR csatlakozón keresztül táplált kártyák esetében viszont jobb lesz óvatosnak lenni, mert a leolvadások egyre kevésbé tűnnek elszigetelt eseteknek.

Vagy van ezekkel a kártyákkal más baj is?

Olyan rosszul fogyott az RTX 40-es videokártya, hogy megvágták az igazgató fizetését

 

×