A nyers erő sem minden.

Az oldal hasábjain minden egyes CPU megjelenés után leközöljük az aktuális hierarchiát. A közérthető diagramok és listák segítségével bármikor leolvashatjuk, hogy az új vagy régebbi egységek milyen nyers erővel rendelkeznek. Ennek köszönhetően pillanatok alatt eldönthetjük, hogy melyik árkategóriában szeretnénk nézelődni. Egy-egy generáció rengeteg processzorral örvendezteti meg a vásárlókat, így nem garantált, hogy olyan könnyű meghozni azt a bizonyos döntést. Ezúttal a TechSpot siet a segítségünkre, akik több kategóriában is egymásnak eresztették az éppen aktuális generációkat.

Nézzük is, hogy melyek lehetnek az adott kategóriák legjobb választásai!

A Budget CPU-k

A bejegyzésben csak új processzorokkal foglalkozunk. Az új, de budget kategória alatt a használt termékek kapnak helyet, a fentebb említett hierarchiában azokat is megtaláljuk. Szerencsére mind az AMD, mind pedig az Intel gyárt friss processzorokat a 30-40 ezer forint közötti árszegmensben is. A lehetséges választások:

  • Intel oldalról a 4 magos, 8 szálas i3-12100(F) lehet a legjobb választásunk.
  • AMD oldalról pedig a Ryzen 5 5500, 5600.

Hazai viszonylatban a Ryzen 5 5500 és 5600 között tízezer feletti különbséget olvashatunk le, így az előbbit tudjuk csak nyugodt szívvel ajánlani. Ha az Intel mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes az olcsóbb, DDR4 alaplapok és memóriák felé nézelődnünk, hiszen további 10-20 ezer forintot spórolhatunk meg ezekkel.

Az arany középút

Itt már több lehetőség állhat előttünk. AM4, AM5 foglalatok, DDR4, DDR5 memóriák. Az AMD azonban a jelenlegi generációból nem igazán állított versenyképes egységet ebben a szegmensben, így ismételten egy 5000 szériás Ryzennel kell beérnünk. A lehetséges választások:

  • Intel oldalról az i5-12400(F) lehet jó választás.
  • AMD oldalról pedig az egyre csökkenő árcédulákkal operáló Ryzen 7 5700X lehet egy kiváló döntés .

Az ár-érték jóval jobb ebben a kategóriában, mint a Budgetben. Egy egyszerű példán be is bizonyítják ezt a TechSpot munkatársai. A 12400(F) 32GB-nyi DDR5 memóriával alig 20%-kal kerül többe, mint egy i3-as kombó, de cserébe 50%-kal több magot és 32%-kal nagyobb teljesítményt kapunk. Ryzen 7 5700X esetében nincs sok választásunk, ott DDR4 memóriákkal kell megelégednünk.

Ha kell némi nyers erő

Előfordulhat, hogy az i7, i9 modellek erejére nincs szükségünk, de közben már az alap i5, Ryzen 7 választások sem elégítik ki minden igényünket. A komolyabb játékosok számára ez lehet az igazán csalogató kategória. Itt az alábbi processzorokra érdemes építenünk:

  • Intel oldalról az i5-13600K lehet a legjobb választásunk, mely gyakorlatilag a 12. generációs i7 modelleket szorongatja.
  • AMD oldalról az egyre csökkenő alaplap és DDR5 árak miatt már a Ryzen 7700(X) lehet a legjobb opciónk.
  • Ha csak játékra használjuk a gépünket, akkor az AMD Ryzen 5800X3D is elgondolkodtató lehet.

Az igazi nagyvadak

Itt már nem kell néznünk a korábbi generációkat, egyértelműen csak új példányok jöhetnek szóba. A kategóriában a drága alaplap kötelező, ahogy a DDR4 vs. DDR5 témakörben sem kell túl sokat gondolkoznunk. Az alábbi processzorokat érdemes leemelnünk a polcról:

  • 8 E mag, 8 P mag, azaz 24 szál várja a játékosokat és a szoftverek hardcore felhasználóit az i7-13700K megvásárlása után.
  • AMD oldalról ismét két példányt érdemes számításba vennünk. A Ryzen 7 7800X3D a jelenlegi éra játék királya, míg a Ryzen 9 7900X multitask feladatokban teljesedik ki igazán.

A mindennapi játékos, felhasználó itt meg is állhat, hiszen a feljebb található i9-13900K, Ryzen 7950X3D egységek a játékok jelentős részében nem is hoznak semmi extrát. Ellenben nagyobb fogyasztással és hűtésigénnyel rendelkeznek. CPU igényes, hardcore munka mellett érdemes csak ezeket számításba vennünk, minden más esetben inkább a videókártyába vagy a többi komponensbe érdemes több pénz invesztálnunk.

Androidos a mobilod? Itt egy új trükk, amivel tovább bírja az akksi

×