Valósággá vált a Black Mirror sötét jövőképe.

A Dispo nevű képszerkesztő alkalmazás fejlesztői most egy egészen merész, társadalmilag kissé ijesztő programot, a Teaser AI-ra keresztelt társkereső alkalmazást indítottak – egyelőre csak iOS-en.

A randiapp alapvetően nem sokban különbözik a hagyományos megoldásoktól: itt is létrehozunk egy profilt magunkról, előnyös-vicces képeket töltünk fel, megadjuk az érdeklődési körünket, hobbinkat stb., majd remélhetjük, hogy ezek alapján másoknak, főleg a kiszemelteknek is szimpatikusak leszünk. Amiben viszont újat mutat, hogy mindezt egy mesterséges intelligencia, méghozzá egy ChatGPT-féle generatív AI segítségével teszi.

Amikor létrehozod a Teaser AI-fiókodat, először válaszolni kell néhány kérdésre, mint például, hogy introvertált vagy extrovertált, agresszív vagy békés, laza vagy intenzív személyiség vagy-e. Ezekből a kérdésekből, illetve ahogyan az alkalmazás használata közben beszélsz és viselkedsz, az AI megpróbál leklónozni téged, majd akcióba lendül.

Az emberek először a chatbot-klónokkal beszélgethetnek, majd ez alapján eldönthetik, akarják-e folytatni a valódi személlyel, avagy sem.

Kép: TechCrunch

Ugyanakkor az AI hatalmas blődségeket is képes mondani, ami pontosan ugyanúgy „hallucinál”, mint a nagyobb testvére, a ChatGPT. A fejlesztők haluzásnak hívják azt a jelenséget, amikor a chatbotnak nincsen kellő információja bizonyos dolgokról, és ahelyett, hogy egyszerűen azt mondaná, nem tud válaszolni a kérdésre, inkább kitalál valamit, amit aztán meggyőzően próbál is előadni.

Bár a társkeresők kapnak erről egy figyelmeztetést a beszélgetések előtt, illetve az érintettek is látják, hogy miket mondott helyettük az AI, az ilyen mértékű hazugságok nem fogják megkönnyíteni a randi nyélbe ütését. Talán épp emiatt korlátozzák is az AI-t, ami egyszerre „csak” 16 emberrel képes társalogni, illetve mindösszesen 5 oda-vissza üzenetet enged cserélni.

De ezeken túl is próbál újat mutatni a Teaser AI. Jelenleg bétaverzióban tart az ugyancsak mesterséges intelligencia irányította automata mód, ami nem csak beszélgetni, hanem párt választani is képes. A bot tehát csak elindul, aztán a megadott információk alapján kiválasztja a legoptimálisabb jelölteket, majd elkezd velük, illetve a chatbot-klónokkal beszélgetni. Ha minden jól ment, a felek onnan vehetik át az irányítást, ahol az AI abbahagyta.

Ha erről neked is egy félelmetes Black Mirror-epizód jutott eszedbe, akkor nem hibáztatlak. Bár sokaknak, akik félnek nyitni a másik felé, valóban nagy segítség lehet egy ilyen program, de az alapvető problémáikat semmiképp sem orvosolják. Sőt, ez egy újabb szög lehet a valódi emberi kapcsolatok koporsójába, hisz az embereknek már arra sem lesz szükségük, hogy egyáltalán szóba álljanak a másikkal, hisz mindent intéz helyettük az AI.

A Teaser AI emellett nem is olcsó. A félelmetes társkeresőért hetente 20 dollárt ~ 7000 forintot, havonta 40 dollárt ~ 14.000 forintot, három hónapra 90 dollárt ~ 31.000 forintot, egy teljes évre pedig 79.000 forintot kérnek.

via – Business Insider, TechCrunch, GVS

Ezt is érdemes elolvasnod:

Így semmisíti meg a játék az emberi kapcsolataidat, ha nem vigyázol

 

×