Ebből a néhány pontból simán fel tudod ismerni, ha a videojátékozás kissé (vagy nagyon) a szociális készségeid rovására megy.

Szombat este van. A barátod bulit rendez, és téged is meghívtak. Egy órával a buli előtt úgy döntesz, hogy nem mész el. Üzensz a barátodnak egy kifogást, és inkább otthon maradsz videojátékozni. Hetek és hónapok telnek el, és még több bulit elkerülsz, mert nem akarsz lemaradni a játékról. Végül a barátaid feladják, és nem hívnak többé.

Így azonban magányosnak, elszigeteltnek érzed magad – hiányoznak a barátaid, és sajnálod, hogy a videojátékokat helyezted előtérbe. Ismerős?

Ez a cikk a videojátékok szociális hatásait vizsgálja, beleértve a játékoknak a szociális készségekre gyakorolt pozitív és negatív hatásait, illetve azt is, hogy milyen stratégiákkal javíthatod a szociális készségeidet, ha észrevetted, hogy ezek problémát jelentenek számodra. Íme néhány az egészségtelen szokások káros következményei közül.

Forrás: Freepik

Gyenge szociális készségek

Ha túl sokat játszol, megszűnhet a szociális készségeidre való odafigyelés. A szociális készségek fejlesztése az egyik legfontosabb dolog az életben, de ha egész nap a képernyő előtt ülsz, kevés lehetőséged van arra, hogy csiszold őket. Ez a szociális készségek romlásához vezethet, ami rosszabb életminőséget okoz. Mindannyiunknak szüksége van szociális készségekre, hiszen az álláskeresés, a párkapcsolat keresés és ápolás, vagy a barátkozás alapvető emberi igény. Szerencsére a szociális készségek olyanok, mint az izmok: minél többet használod őket, annál jobban fejlődnek. Ha azonban egyáltalán nem dolgozol velük, akkor gyengülnek és hanyatlani fognak. Mint minden készséghez, ehhez is időre és elszántságra lesz szükség, mert eleinte lehet, hogy át kell élned néhány kínos élményt, hogy elsajátítsd a megfelelő szociális készségeket.

Szociális szorongás

Sok fiatal megreked a játék okozta szociális szorongás ördögi körében: nem fejlesztik a szociális készségeiket, mert sokat játszanak, és nem tudnak megfelelően szocializálódni. A videojáték-függőségben szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek szociális szorongástól, mint azok, akik nem játszanak sokat. 1 Ennek oka, hogy a szociális szorongás és a játékszenvedély-zavar szorosan összefügg, sőt, általában hatással vannak egymásra. Előfordulhat, hogy a szociális szorongás előbb alakul ki, mint a videojáték-függőség – de fordítva is megtörténhet. Sokan, akik szociális szorongásban szenvednek, megoldásként, menekülésként fordulnak a videojátékokhoz. Ez rövid távon működik, mivel elfeledkezik a többi emberről. Hosszabb távon azonban rossz hatással lesz a szociális életedre. A szorongás erősödik, mert nem találkozol vagy nem lépsz kapcsolatba más emberekkel. Ha szociális szorongásod van, és videojáték-függő vagy, segíthet egy jó terapeuta.

Magányosság

Az állandó videojátékozás más érdeklődési körök és tevékenységek rovására megy. Elkezded elhanyagolni a barátaidat és a családodat, ami elszigeteltté tesz, és képtelen leszel kapcsolatokat teremteni. Néhány játékos úgy kompenzálja a magányát, hogy online találkozik más játékosokkal. Ez persze hasznos lehet, csak ezek a barátságok azonban nem azonosak a személyes kapcsolatokkal, így nem jelentenek fenntartható megoldást a magányra. A magányosság leküzdésének – és a videojátékok menekülésként való használatának – kulcsa a fokozatos kitettség. Ki kell próbálnod más olyan hobbikat, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy a fizikai világban szocializálódj és új barátokat találj, még akkor is, ha ez elsőre ijesztőnek tűnhet.

Kapcsolatok romlása

A játékfüggőség társadalmi következményei pusztítóak lehetnek. Hatalmas terhet róhat a családtagokkal és barátokkal való kapcsolatokra. A játékkal töltött idő mennyiségéről való hazudozás és mások elhanyagolása a kényszeres videojátékozás miatt konfliktusokat, konfrontációt és akár házasságok felbomlását is okozhatja. Lehet, hogy nem házastárs lesz az, akit cserbenhagysz: lehet egy családtagod vagy barátod is, de ugyanúgy a játékfüggőség okozza.

Depresszió

Erős összefüggés van a szociális szorongás és más szociális zavarok, például a depresszió között. Nem mindenki lesz depressziós, aki szociális szorongásban szenved, de a szociális szorongás gyakran okoz depressziót. Mivel a túlzott játékszenvedély szociális szorongást okozhat, közvetve a depresszióért is felelős lehet. Ha hajlamos vagy a szorongásra, és a videojátékok miatt nincsenek jól fejlett szociális készségeid, akkor valószínűleg nem jársz el társaságba. Ennek következtében ritkán találkozol új emberekkel, vagy próbálsz ki új hobbikat és élsz kalandokat. Ez depressziót okozhat: az élet kezdi értelmét veszíteni.

Toxikusság

A videojátékok (pontosabban a multiplayerben megforduló emberek) toxikussága szociális problémákat okozhat. Ha videojáték-függőségben szenvedsz, akkor bizonyára már tapasztaltál toxikusságot, zaklatást és gyűlöletet. A játékosok néha megpróbálják a mérgező játékkultúrát a játék normális részeként racionalizálni. Valójában a kutatások kimutatták, hogy a toxikus viselkedés fertőző, és a neki való rendszeres kitettség növeli annak valószínűségét is, hogy a jövőben te magad is zaklatsz vagy bántalmazol másokat.

Milyen pozitív társadalmi hatásai vannak a videojátékoknak?

A játék fent említett negatív hatásai ellenére a videojátékok javíthatják is a szociális készségeket. Néhány játékban más játékosokkal kell együttműködni, és szöveges vagy hangos csevegésen keresztül beszélgetni velük. Ez fejlesztheti a kommunikációs készségeket és ösztönözheti a társadalmi interakciót. Három országban, három különböző korcsoportban végzett három tanulmány azt találta, hogy azok a diákok, akik több proszociális játékot játszottak, proszociálisabban is viselkedtek.

A játék megtörheti a jeget

A játék szociális aspektusa túlnőtt a proszociális játékokon. Megtörheti a jeget személyes interakciókban, és gyakran lehet népszerű közös beszédtéma.

Iskolai esport csapatok és klubok

Egyre több iskolai (sőt, akár munkahelyi) esportcsapat és klub alakul, amelyek ösztönzik a társadalmi kapcsolatokat. Bár a játékosok elsősorban online játszanak, a csapat többi tagja valószínűleg helyben él, így lehetőség van személyes találkozásokra és közös játékra.

Közösségi média alkalmazások

A játék és a közösségi médiaplatformok, például a Discord, egyre inkább közelednek egymáshoz, ami megkönnyíti a játékosok számára a kapcsolatteremtést és a közös munkát. A Discord egy ingyenes hang-, videó- és szöveges alkalmazás, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy egy vagy több másik játékossal csoportos chathez csatlakozzanak, így játék közben valós időben beszélgethetnek.

Szorongás? Van ilyen is:

Válaszolni kéne, de NEM bírsz? – Nem csak te küzdesz messenger-szorongással!

 

×