A hamis verzió teljesen úgy néz ki, mint az eredeti Samsung 980 Pro, de nem úgy teljesít.

Bár igaz, hogy már a Samsung 990 Pro felváltotta, de a Samsung 980 Pro korábban az egyik legjobb SSD volt. Lehet, hogy már közel három éves, de még mindig népszerű PCIe 4.0-s SSD, ami nyilván olcsóbb, mint az új változat. Éppen ezért sokan az ár alapján döntenek, amikor SSD vásárlásról van szó. Így talán az sem meglepő, hogy rengeteg hamis változat terjed a piacon – írja a TomsHardware.

A másolat majdnem teljesen olyan, mint az eredeti Samsung 980 Pro.

A Baidu Tieba fórumon nemrég tette közzé valaki, hogy találkozott egy hamis Samsung 980 Pro elnevezésű SSD-vel. Minden olyan volt rajta, mint az eredetin: Samsung 980 Pro 2TB matrica és a firmware, amelyről később kiderült, hogy hamisítvány. A Samsung Magician szoftver tehát később megerősítette, hogy hamis SSD-ről van szó. Hamis meghajtó esetén a szoftver nem engedi a beállításokat.

A hivatalosnak tűnő matricát eltávolítva azonban kiderül, hogy a dél-koreai Samsung V-NAND flash chipjei és vezérlője helyett 3D NAND áramköröket és egy rosszabb minőségű Maxio vezérlőt kapott, ami miatt teljesítmény nem éppen az eredetit tükrözi.

A hamis meghajtó nyilvánvalóan nem fog hasonlóan teljesíteni, mint egy valódi Samsung 980 Pro. A benchmarkok szerint az SSD a CrystalDiskMarkban 4,8 GBps és 4,5 GBps körüli olvasási és írási sebességet produkált. Ezzel szemben a Samsung 980 Pro akár 7 GBps és 5 Gbps olvasási és írási sebességet kínál. A hamis meghajtó teljesítményszámai tehát messze elmaradnak. Sajnos úgy tűnik, hogy még a firmware-t is úgy módosították, hogy a Samsung Samsung Magician eredetinek ismerje fel.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hamis SSD-ket, melyek leginkább kínai online boltokban jelentek meg, nagyjából 42 ezer forintnak megfelelő összegért, csakis a teljesítményük alapján lehet kiszúrni. A SSD-k nem csak hivatalos Samsung csomagolásban érkeznek, és csak az alapos teljesítményteszt mutatja meg, hogy hamis termékről van szó. Bár valószínűleg az ár is nagyon árulkodó, az eredeti SSD-k ugyanis jelenleg nagyjából 60 ezerért kaphatók.

Nektek azt tudjuk javasolni, hogy mindig nézzétek meg, honnan rendeltek Samsung SSD-t, és utólag ellenőrizzétek a teljesítményt. A használt piacon történő hardverek vásárlása mindig kockázatos, különösen ha kínai oldalakról rendelsz. Ha valami túl szépen hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, általában az is.

Ezt láttad már?

Hiába a Kókuszcsoport és a TheVR sikere, a magyar Twitch májusban is halad tovább a lejtőn

 

×