Izgalmas az idei Computex.

Az Intel 2021 novemberében leplezte le a Core processzorok 12. generációját. Igazi korszakváltásról beszélhettünk. Nem csak a gyártástechnológia változott, hanem az egységek felépítése is. A korábban megszokott, egyfajta processzormagok helyett a legtöbb példányban találunk P és E magokat is. A P(erformance) magok felelnek a nagy teljesítményért, míg az E(fficiency) magok az energiahatékonyságuknak köszönhetően ideálisak kisebb feladatokra.

Azóta megérkezett a 13. generáció is, ám érdemi változás nem történt. Az AMD AM5 – Ryzen 7000 processzoraival ellentétben a DDR5 támogatás mellett megmaradt a DDR4 is, ám a következő foglalat szinte minden kétséget kizárólag DDR5 memóriákkal dolgozik majd. A 14. generáció létezése eddig meg sem volt erősítve, ám most az egyik gyártó elszólhatta magát.

Az ADATA lebuktatta az Intelt?

A Computex 2023 jelenleg is zajlik, rengeteg cég prezentálta a hardveres újdonságait. Az ADATA értelemszerűen háttértárakkal és memóriákkal jelentkezett. A 12. generáció hivatalosan 4800 MHz-ig támogatta a DDR5 memóriákat, míg a 13. 5600 MHz-ig tolta ki ezt. Úgy tűnik azonban, hogy a 14. (13. és feledik) generáció esetében már a 6400 MHz lesz az alapértelmezett szabvány. A jelenlegi alaplap tulajdonosok örülhetnek majd, hiszen a korábbi pletykák alapján a 600-as és 700-as chipsetek is befogadják az új, 14. generációs processzorokat.

Az IMC (Integrated Memory Controller) a CPU-kon kapott helyet, így az alaplap kevésbé játszik szerepet a magasabb sebességek elérésben. A cég Raptor Lake Refresh néven illeti a 2023 második felében érkező CPU-kat, így hatalmas teljesítménybeli különbségekre azért nem kell számítanunk. Eddig azonban a széria létezése sem volt HIVATALOSAN megerősítve, így az ADATA idő előtt szólhatta el magát. 

Forrás: Videocardz

Két újonc is érkezett – Ezek a videókártya erőviszonyok 2023 májusának végén

×