Megszoksz, vagy megszöksz: a Netflix nálunk is elkezdte kiszűrni azokat a fiókokat, melyeket nem szabályszerűen használnak az előfizetők.

A Netflix hőskorában nem csak divatos, hanem szinte kötelező jellegű volt az előfizetések, úgy a profilok barátok és/vagy családtagok közötti megosztogatása, hisz még maga a szolgáltató is egy külön marketingkampányt épített fel rá. Ennek lényege igazából csak az volt, hogy a streaming szolgáltató népszerű és széles körben elterjedt legyen, ami sikerült is neki, így a továbbiakban a fiókokon való osztozkodás inkább probléma lett, mintsem előny.

Mivel a Netflix egy ideje komolyan küszködik az újabb előfizetők bevonzásával, így tavaly eldöntötték, hogy végérvényesen beszüntetik a megosztósdit. Lett is nagy hajcihő, hisz az előfizetőknek nyilván nem tetszik a dolog, meg jöttek a felmérések is, miszerint a legtöbb érintett így inkább lemondaná az előfizetést. A vállalat azonban abszolút hajthatatlan, majd többszöri halogatás, fejlesztés és szabályátírás után 2023 elején bejelentették, hogy idén mindenképp és mindenhol elindul a profilmegosztást szűrő és büntető új rendszer.

Ez az idő pedig a mai nappal meg is érkezett, a Netflix ugyanis bejelentette, hogy mostantól Magyarországon is leszámol a profilokon való osztozkodással.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azok az előfizetők, akik nem egy háztartásban élő családtagokkal is megosztják a Netflix-fiókjukat, azoknak a továbbiakban – a választott csomag havidíján felül – 990 forintot kell kicsengetniük az extra profilok száma után. Hogy ezt pontosan miként fogják hatékonyan szűrni, azt egyelőre nem tudni, az viszont már biztos, hogy az érintett fióktulajdonosok a napokban egy email üzenetet fognak kapni a változásról, illetve a lehetséges opciókról.

Dönthetnek például úgy is, hogy a továbbiakban egy teljesen új fiókot indítanak a „potyázók”, akik a korábban használt profiljukat az összes előzménnyel, megtekintéssel, listákkal stb. átvihetik egy teljesen szűz csomagba – ehhez a Netflix ezen az oldalon ad segítséget. Ha viszont továbbra is egyetlen előfizetésből szeretnék megoldani a netflixezést, akkor az egy ezresbe fog fájni per vendégprofil.

Ugyanakkor a vendégprofilok száma korlátozott: az Alap csomagban nem engedélyezett az ilyen megosztás, a Standard csomagban csak egyetlen vendéget adhatunk a fiókhoz, míg a legdrágább Premium csomag tagjai összesen két vendégprofilt hozhatnak létre egyetlen előfizetésen belül. A megosztott profilokat is limitálják: bár lesz egy saját profilja és jelszava, de egyszerre csak egy eszközön sorozatozhatnak-filmezhetnek, a letöltést is egyetlen kütyüre korlátozták.

Persze sokaknak még így is megérheti ennyiért, hiszen az alapcsomag is több mint a duplájába, 2490 forintba kerül /hó. Igaz, egy külön előfizetéssel több funkció és kevesebb korlát is jár.

Hogy a jelszómegosztás visszaszorítására tett kísérlet mennyire lesz hatékony, azt nyilván nem lehet megjósolni, főleg, hogy nálunk nem is érhető még el a Netflix legolcsóbb, de reklámokkal tarkított konstrukciója, amelyre más országokban sokan áttértek. A HWSW szerint például Spanyolországban az új rendszer bevezetése után közvetlenül több mint egymillió felhasználót veszített a szolgáltató.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Amerikában már elindult: ilyen lesz nálunk is az HBO Max helyére lépő Max

 

×