Ha magától nem megy, akkor majd erőszakkal – vallja a Microsoft, ami kötelező jelleggel mindenkinek felfrissíti a Windows-t.

Teljesen mindegy, hogy meg vagy-e elégedve a Windows 10 általad használt verziójával, avagy sem, vagy terveztél-e valaha is felfrissíteni a legújabb csomagra, a Microsoft mindenkinél kérdés nélkül fel fogja telepíteni az operációs rendszer legújabb csomagját.

A redmondiak ebből nem is csinálnak nagy titkot vagy ügyet, egyszerűen bejelentették, hogy júniusban az összes Windows 10 felhasználónak automatikusan frissül a rendszer a legújabb, 22H2-es verzióra. Ennek oka, hogy az előző, a 21H2 verzió június 13-án eléri a támogatásának legvégét, így az ezt használók fokozottan ki vannak téve a támadásoknak. Ezért mindenképp szükséges, hogy ezentúl mindenki az utolsó, 2025. októberéig kitartó rendszerre váltson, ami még 2 évig biztosan kap biztonsági foltozásokat.

A Windows Central szerint jó hír ugyanakkor, hogy a 22H2-es csomag semmi jelentős újítást vagy változtatást nem tartalmaz az 21-eshez képest, illetve nem hozott új funkciókat sem, azaz a legtöbben valószínűleg észre sem fogják venni a kettő közötti különbséget. A telepítése is csak néhány percet vesz igénybe, tehát jelentős fennakadásra sem kell majd számítani.

Ugyanakkor a Microsoft érezhetően egyre erőszakosabb a rendszerfrissítéseivel kapcsolatban. A Windows 11-et az arra alkalmas gépeken például már az update-ek utáni első indításnál egy teljes képernyőt beterítő ablakban próbálja a felhasználókra erőltetni, sőt, sokszor a Windows Update ikon is fel-felbukkan a tálcán, mintha csak egy új 10-es frissítés volna – és hiába rejti el az ember, időközönként újra és újra elugrik.

Ez a váltás szerencsére viszont nem kötelező, és a Win11 kipróbálása után 10 napig bármikor visszaválthatunk (ehhez még segítünk is). A jelenlegi kötelező jellegű frissítés azonban már jól előrevetítheti annak a lehetőségét is, hogy amikor 2025-ben hivatalosan eljutunk a Windows 10 életciklusának végére, akkor a megfelelő PC-ken akár kérdezés nélkül (de egy figyelmeztetés után) szintén automatikusan telepíthetik a 11-es rendszert.

Poll Maker

 

 

Ezt is érdemes elolvasnod:

Elég a helyi fiók? – Így kerüld ki a Windows 11 egyik legidegesítőbb korlátozását

 

×