Ezekkel a veszélyes e-mailekkel és SMS-ekkel találkozhatsz mostanában. Mutatjuk mire érdemes odafigyelni, mielőtt viszik a pénzed.

Bottal ütheted a bankszámládon lévő pénz nyomát, ha bedőlsz a Magyarországon mostanában terjedő csaláshullám valamelyik adathalász üzenetének. E-mailben és SMS-ben egyaránt megtalálhatnak, és könnyű dolgod van, ha már a magyartalan szöveggel (lsd. a címben az egyik jellemző elköszönést) elárulják magukat a csalók, de ennél sajnos vannak dörzsöltebb megoldások is.

Pár nappal ezelőtt az OTP figyelmeztetett csalási hullámra, amiben a bűnözők bankbiztonsági vagy banki dolgozónak adták ki magukat

mutat rá a HVG, hozzátéve: ezzel a módszerrel netbank alkalmazás belépési adatait, vagy bankkártya kódokat akarnak kicsalni az áldozatoktól. Ehhez képest újdonság, hogy már a futárszolgálatok nevével is visszaélnek: ismert cégekre hivatkozva küldenek ki e-mailt, vagy SMS-t, amiben azt kérik a felhasználótól, hogy a mellékelt linken adja meg banki adatait. Erre az Erste Bank hívta fel a figyelmet: azt közölték, hogy ez a csalás bankfüggetlen, szóval teljesen mindegy hol vezetsz számlát, attól még megtalálhatnak.

Forrás: Freepik

Az Erste szerint azonnal gyanakodnod kell, ha nem küldtél és nem is vársz csomagot, mégis keres a futárszolgálat, vagy ha magyartalan a szöveg, esetleg a küldő e-mail címe más, mint a futárszolgálat nyilvánosan megadott címe. Szintén intő jel, ha az üzenetben szereplő link nem a cég webes felületére irányít, esetleg maga a link is olyan, mint online fordító köpte volna ki magából.

Az eljárást már ismered: a kapott linked semmilyen körülmények között ne nyisd meg, és talán mondani sem kell, hogy egy futárszolgálat soha nem kéri (nem is kérheti) a banki adataidat, szóval ennek se dőlj be.

A HVG megjegyezte: kevés szó esik róla, de van még egy eset, amikor visszaélhetnek az adataiddal, és ez a termék eladásának folyamata során merül fel. Soha ne hagyd, hogy a vevőd rendeljen ki hozzád futárszolgálatot, mert az ehhez megadott kontaktjaid ugyanúgy csalóknál végezhetik.

Ja, még ez is terjedhet:

Vigyázz: ismét terjed az MKB Bankos csalás! Így ismered fel az új adathalász levelet

 

×