Top programozó akarsz lenni, vagy már az vagy? Akkor a Craft Conference a TE Mekkád.

Mondhatni nagy elvárásokkal vettem a batyumat az idei Craft Conference felé, hiszen a tavalyi – akkor még első rendezvényem – igen magasra tette nálam a képzeletbeli nívópálcát. Szerencsémre azonban nem, hogy nem kellett csalódjak, de talán leverhetetlen szintre volt képes tornázni mindazt, amit 2022-ben megtapasztaltam.

Ha van az IT-seknek saját Mekkája, akkor az biztosan a Craft Conference.

A CraftHub hatalmas, már-már technológiai fesztiváljaként is lehivatkozható évente megrendezésre kerülő konferenciája ugyanis Európa szívébe, pontosabban a budapesti Vasúttörténeti Parkba csődíti a világ legjobb szakembereit, akik két napon át hódolhatnak a szenvedélyüknek és a szakmájuknak. Itt szinte mindenkit látni, aki igazán számít – mind a kiállítók, mind az előadók, úgy pedig a látogatók között is.

Idén például meghallgathattunk egy roppant érdekes előadást a Netflix egy fejlesztőjétől, Tejas Shikharetól, tanulhattunk a Helicarrier társalapítójától, Ire Aderinokuntól, ahogyan az Apple munkatársa, Katie Gamanji is átadta a hasznos tapasztalatait a tudásra szomjas érdeklődőknek. De mindez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Microsoft, a Tesla, a Meta, a GitHub, a Google, és a Spotify koponyái szintén képviseltették magukat a virtuális vagy a helyszínen felállított színpadokon.

Az idei konferencián pedig még a tavalyinál is több pódium elé lehetett lehuppanni, melyeket a kilátogatók rendre mind egy szálig megtöltöttek. Nem volt olyan előadás, ahol lett volna üres szék és bár folyamatos volt a jövés-menés, lemaradni egyikről sem volt érdemes. Szerencsére azonban van mód az előadásokat online élőben is követni, sőt, ha két (vagy több) számunkra érdekes előadás véletlenül egy időpontra esik, akkor vissza is lehet őket nézni.

De ez is mind a CraftHub egyre profibb és profibb munkáját dicséri. A ’23-as konferencia érezhetően jobban szervezett, feszesebben komponált, amire már csak a kilátogatók extramagas száma miatt is szükség volt. Ezen a ponton viszont külön ki kell emelni a cateringet is – merthogy itt az is van, ami ugyancsak fokozott fordulatszámon üzemelt mind a két napon.

A Craft Conference viszont nem csak ezekben múlta felül a várakozásokat. Idén először szervezték a CraftHub jellemzően fiatal egyetemistáknak-gimnazistáknak és/vagy pályakezdőknek szóló hackathonját a konferenciára, ami azt jelenti, hogy az ide bekerült tehetségek nem csak az eseményt látogathatják teljesen ingyen, de komoly pénznyereményért cserébe megversenyeztethetik egymással a saját programjaikat, ötleteiket is.

A csapatokba szerveződött fiataloknak mindösszesen 24 óra alatt kellett összedobniuk egy meghatározott problémát orvosló programot, amit aztán egy profi szakmai zsűri előtt kellett meggyőzően prezentálniuk. A legfiatalabb csapat néhány 15-16 éves magyar gimnazistából állt, akik hatalmas alázattal és tehetséggel vették az akadályokat. A srácok a három kategória egyikében nyertek is, így végül igen magas pénznyereménnyel, 1500 euróval, valamivel több mint 560.000 forinttal a zsebükben térhettek haza.

A CraftHub Hackathonjait egyébként mindenképp érdemes követni, pláne, ha még programozol is, hiszen az ilyen és ehhez hasonló versengésekre szinte bárki jelentkezhet. A Facebook-oldalt hozzá itt találod hozzá, mindenképp kövesd be!

 

Hangozzék bármilyen furcsán is, de a Craft Conference legnagyobb ereje talán nem is a szuperérdekes előadások, a kiállítók standjai – ahol nem ritkán akár a jövőbeli munkahelyét is megtalálhatja az IT-s, hanem sokkal inkább a közösségszervező ereje.

Amikor azt mondtam, hogy ez a konferencia lehetne a technológiai Mekka, akkor egyáltalán nem túloztam. Ide tényleg a világ minden tájáról érkeznek emberek, akiknek hasonló vagy épp pontosan ugyanolyan az érdeklődési köre, de máshol talán nem találkoznának egymással. Itt alig lehet tenni egy tapodtat is anélkül, hogy ne botlanánk bele olyasvalakibe-valakikbe, akivel ne tudnánk órákon keresztül beszélgetni a mesterséges intelligencia jövőjéről, az önvezető technológiáról, vagy az érezhetően idén eléggé hot topic nagy nyelvi alapú megoldásokról, mint amilyen a ChatGPT, vagy tényleg bármiről.

Kapcsolatok alakulnak, ötletek cserélnek gazdát, akár új barátságok is szerveződnek ezen az egyre fantasztikusabb eseményen.

Ami viszont nagyon feltűnt (persze lehet, csak én látom bele, de) mintha egyre több nő lett volna jelen idén. Az előadók és a látogatók között is egyre nagyobb a női jelenlét, ami azt is jelzi, hogy az IT-s szakma egyáltalán nem olyan férfias közeg, mint azt gondolnánk. Erre egyébként a CraftHub is egyre jobban odafigyel, így most is lehetett jelentkezni a diversity programba, amely keretében 10 kiválasztott hölgy teljesen ingyen látogathatta meg a rendezvényt, 20 pedig online követhette az előadásokat – szintén ingyen.

A 2023-as Craft Conference egy fantasztikus, és még mindig a legnívósább, legprofibb és legszakmaibb technológiai rendezvény Európa széltében-hosszában, amire különösen megéri kilátogatnia annak, akit akár csak egy kicsit is érdekel a tech, de leginkább a programozás.

Bár az esemény most sem kimondottan olcsó, a szakmabelieknek, de még a kezdőknek is számos opciójuk van eljutnia ide, ahol olyan tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezhetnek, melyek nem csak a szakmai előrehaladásban, de akár az elindulásban is nagy segítségek lehetnek.

A CraftHubnak pedig innen is hatalmas gratuláció, amiért ismét megmutatták, hogy nem csak van hová fejlődni, de azt maradéktalanul képesek is elérni.

A képek a Craf Conference Facebook-oldaláról származnak.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Érdekel a programozás? Keress pénzt a hackathonon! – A CraftHub alapítójával beszélgettünk

×