Sokan bedőlhettek annak a trójai vírusnak, amit a Super Mario Bros. mozifilm kalózverziójával terjesztenek.

Játékok, sorozatok és filmek letorrentezése nagyon sok dolog miatt nem szép dolog, de talán a veszélyei miatt a leginkább kerülendő. A ilyen illegálisan közkinccsé tett tartalmak ugyanis egy csomó csúnya dolgot is rejthetnek, melyeket egy átlagos felhasználó nem olyan biztos, hogy képes lehet felismerni vagy hatékonyan kiszűrni.

A rosszindulatú, jellemzően bizalmas és érzékeny adatokat lopó vírusokat a támadók előszeretettel csomagolják az éppen aktuálisan népszerű tartalmakba, melyeket aztán mindenvéle kalózoldalon próbálnak meg szélesen elterjeszteni. Pontosan így járt a Nintendo nagy sikert aratott játékadaptációja, a Super Mario Bros. is, aminek nem legális verziói mellé egy trójai vírust is ajándékba csomagoltak.

Persze a szakavatottak azonnal rájöhetnek, hogy hol van a turpisság, ugyanis a Mario-mozival egy .exe kiterjesztésű fájl is érkezik, melyeket thesupermariobrosmoviehd.exe, illetve a thesupermariobrosmoviecam.exe nevek mögé „rejtettek”. Ezek már elsőre gyanúsak lehetnek, hiszen a .exe nem videofájl, így aki megpróbálja valamelyiket elindítani, az azzal a lendülettel telepíti is a rosszindulatú programot.

A ReasonLabs szakértői szerint ez a trójai eltéríti a böngészőt, lecseréli annak elsődleges DLL-fájljait, megváltoztathatja annak beállításait, illetve titokban telepíthet szinte bármilyen bővítményt. Ezeknek a célja általában az áldozatok adatainak ellopása, de nem ritka az sem, hogy olyan reklámokat jelenít meg internetezés közben, amellyel a támadók közvetlenül pénzt keresnek.

Ezt természetesen úgy tudjuk a leghatékonyabban elkerülni, ha nem töltünk le semmi hasonlót a kalózoldalakról, a programokat, játékokat, filmeket és sorozatokat pedig hivatalos forrásból próbáljuk beszerezni. Természetesen bizonyos esetben „elkerülhetetlen” lehet a torrent használata, így mindig megfelelő vírusirtó, VPN, vagy kellően hatékony tűzfal használatát javaslom, illetve sokszor egy előzetes ellenőrzés lefuttatása sem árthat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ha elbukik az Xbox, akkor vele bukhat a komplett konzolos gaming is

×