Ennyit a négy magos egységekről.

2022 őszén érkeztek meg az Intel és AMD legújabb processzorai. A vörös óriás számára ez egy sokkal nagyobb lépés volt. Teljesen új foglalatot kaptak a frissen érkező Ryzen 7000-es processzorok. Az AM4 korábbi PGA kialakításával ellentétben az AM5 már LGA kialakítást kapott. Az Intelhez hasonlóan immáron az alaplapokban kapnak helyet a pinek, tűk, nem pedig a processzoron.

A cég ezen felül teljes mértékben, átmenet nélkül váltott DDR5-re, mely az első időszakban meg is nehezítette a váltást. Akkoriban még jóval drágábban juthattunk hozzá egy-egy DDR5 modulhoz, ma már jóval barátságosabb árcédulákat olvashatunk le. A kiszivárgott dokumentumok alapján az AMD már javában ügyködik a következő generáción.

Nézzük is, hogy mire számíthatunk a Ryzen 8000 széria esetében!

Az információt a múltban már többször megbízható Moore’s Law is Dead csatornának köszönhetjük. Az alábbi specifikációkra készülhetünk:

  • Friss, Zen 5 CCD-k (“Eldora”)
  • Friss, Zen 5 CPU magok (“Nirvana”)
  • 6 és 16 közötti Zen 5 mag várja majd a vásárlókat, 32 magra nem kel még számítanunk, de úgy tűnik 4-re sem
  • Marad a 65 és 170 watt közötti fogyasztás
  • Akár 64 MiByte L3 cache és 16 MiByte L2 cache-t is megtalálhatunk majd azt egységeken
  • 3D V-Cache változatokra is számíthatunk

Az AMD 8000-es szériája tehát nem szakít a korábbi kialakítással, ám a processzorokban található magok izgalmas fejlesztésekkel, extra számítási erővel érkezhetnek majd. A kiszivárgott roadmap alapján erre valamikor 2024 első felében kerülhet majd sor.

Forrás: Videocardz

Mindenhol reklámmal találkozunk majd Windowson? – Új változást tesztelnek

 

×