Úgy kiteregette az appot üzemeltető ByteDance szennyesét egy eltávolított vezető, mint annak a rendje. Durva, mi megy a TikToknál.

„Ne szólj száj, nem fáj fejed” – ezt a leckét alaposan megtanulhatta a TikTokot működtető ByteDance egykori műszaki igazgatója. Jin-tao Ju egy San Francisco-i bíróságon pénteken vallotta be: azért rúgták ki a cégtől, mert jelezte a felsővezetésnek az aggályait arról, hogy

a TikTok más platformokról, így az Instagramról és a Snapchatről felhasználói adatokat lop

számol be a HVG. Az ártatlan videós bohóckodásból indult, azóta kb. 1,7 milliárdos felhasználói táborra szert tevő alkalmazás gyakorlatilag az egész nyugati világban gyanússá vált az utóbbi fél évben, és mind biztosabb, hogy nem alaptalanul tervezi egyre több ország a széleskörű betiltását.

Jin-tao Ju elárulta, hogy – más kínai vállalatokhoz hasonlóan – a kommunista államszervezethez is becsatornázott vállalat gátlástalanul lopja el nem csak a saját, hanem egyéb appok felhasználóinak adatait, és ebből komoly hasznot is húz. Hozzátette: a TikTok valójában nem akkora, amekkorának látszik, hiszen rengeteg kamu fiókot hoztak létre benne, hogy nagyobb tényezőnek tűnjön a piacon, továbbá megerősítette:

az alkalmazás a Kínai Kommunista Párt propagandaeszközeként is működik,

sőt, a kormányzat belülről, a pekingi székházból tartja kontroll alatt a TikTokot, illetve látja el instrukciókkal a cégvezetést. A ByteDance persze tagadta, hogy a szerinte már 2018 novemberében kirúgott műszaki igazgató (aki egy évet sem töltött a posztján) hiteles információkat közölne, de ettől még elég kínos az ügy. Az alkalmazás bannolását egyre több törvényhozó követeli Amerikában,

de még ez is csak a jéghegy csúcsa:

A szlovákok is bannolják a TikTokot – egyre többen félnek a kínai apptól

 

×