Radics Peti szerint nevetséges, hogy 2023-ban Magyarországon egy alig másfél perces Süsü, a sárkány részlet miatt fegyvereseknek kell intézkedni.

Május 9-én a NAV fegyveres erői kissé meglepték az otthonában alsógatyában lazító Radics Petit, akinél azért tartottak házkutatást, mert a paródiavideós még 2016-ban átszinkronizált egy Süsü, a sárkány epizód egy rövidke részletét. Az eljárás során a videós összes tárolt adatát átkutatták, hátha meglelik valahol azt az 1 perc 27 másodperces eredetit,  de mivel az MTVA által kifogásolt tartalom már több mint 7 éves, és ez idő alatt Radics is  többször gépet cserélt, végül nem akadtak a nyomára.

„Férfiasan bevallom: kicsit azért beszartam.”

– meséli Radics Peti a legújabb videójában, amiben részletesen elmeséli a szürreális házkutatás menetét. A videós elmondása szerint először azt hitte, hogy valaki csak trollkodni akar vele, vagy felültették valamiért, majd miután a NAV fegyveresei ellepték a házát derült csak ki, hogy a harmadik ránézésre is túlzónak tűnő eljárást a Süsü, a sárkány jogait is birtokló MTVA kezdeményezte – még 2020. február 25-én.

A jogbirtokos szerint a 2016-os videóban szereplő kevesebb mint másfél perces átszinkronizált részlet ilyen fokú megváltoztatása átdolgozásnak minősül, amire Radics Peti nem kért engedélyt, ezért az MTVA szerint mindez a szerzői jogok megsértésével egyenlő. Ergo házkutatás, motozás, és az elektronikai eszközök lefoglalása céljából abszolút indokolt kiküldeni hozzá a NAV felfegyverzett csapatát.

Miután a Radics hangosan megkérdezte, hogy mindez tényleg a Süsü, a sárkány miatt történik, akkor a NAV fegyvereseiben is tudatosult a helyzet Monty Pythoni komikussága, akik Petihez hasonlóan mosolyra derültek. Bár ettől függetlenül sajnos le kellett folytatniuk az eljárást, aminek már csak azért sem látni értelmét, mert nem a YouTube-ra feltöltött anyagot próbálják meg inkább eltávolítani, hanem a számítógépeken lévő nyersanyagokat próbálták volna törölni. Sőt, a videómegosztón keresztül még csak nem is próbálták érvényesíteni a szerzői jogokat, azaz nem kérvényezték a platformon a szinkronparódia letiltását.

Radics Peti elmondása szerint még a 2021-ben a parlamenti választások előtt kapott egy telefonhívást, hogy egy időre jól tenné, ha csendben maradna – ezzel is utalva valószínűleg azokra a videókra, amiben Magyarország miniszterelnökét parodizálta. Erről az esetről persze nem tudni, hogy mennyire volt valós, hiszen lehetett egy prank is, de azért figyelmeztette a rajongóit,

hogy ha rejtélyes okokból kifolyólag eltűnne vagy rosszabb, elütné a házában egy busz, esetleg öngyilkos lenne 28 késszúrással a hátában, akkor azért kezdhetünk gyanakodni.

Hozzáteszi, hogy politikai megfélemlítésnél sokkal valószínűbbnek tartja azt, hogy szimplán van valaki az MTVA-nál, aki valamiért nem szereti, vagy kifejezetten rühelli őt, de neki a navozás helyett inkább egy közös sörözést javasolna legközelebbi közös programnak, hátha sikerült elsimítani a dolgot.

A teljes videóban természetesen még ennél is sokkal részletesebben mesél a szürreális élményről:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ez a játéktörténelmi IGAZ vagy HAMIS olyan nehéz, hogy senkinek sem sikerül hibátlanra

 

×