Hazug játékok, amelyekben az a legfőbb fordulat, hogy egyetlen nagy kamu felforgatja az egész történetet – mégse haragszol érte.

Csak ülsz leforrázva, de közben végletekig le vagy nyűgözve, hogy mennyire átvertek – ismerős lehet az érzés, leginkább olyan játékokból, mint az alábbi öt. Ezeknek a zseniális game-eknek talán éppen az a legnagyobb erénye, hogy egyetlen ordas nagy fordulattal borítanak mindent, amire addig számítottál, hiszen ez, az ötletes hazugság teszi őket igazán emlékezetessé. Íme a gaming történelem talán legjobban kamuzó 5 játéka (köszi a segítséget: BossLevelGamer)!

VIGYÁZZ: masszívan spoiler-veszélyes kontent!

5. Nier: Automata

A Nier Automatában 2B, egy android karakterét veszed fel, aki a YoRHa elit egység tagja, és azért harcol, hogy megmentse az emberiséget az agyatlan gépektől, amik ész nélkül gyilkolásszák az ártatlanokat. A baj csak az, hogy talán nem is olyan agyatlanok és érzelemmentesek, mint amilyennek elsőre látszanak. Lehet, hogy ennek a történetnek nem is ők a gonoszai?

A sztori túlságosan szövevényes ahhoz, hogy röviden összefoglalhassuk, szóval itt legyen elég annyi, hogy valójában nem 2B a főhős, vagy legalábbis nem az egyetlen. Ez a legegyértelműbben akkor esik le, amikor kijátszod a történetet, hiszen a végén egyszer csak minden elindul a legelejéről: újra végigjátszhatod az egész történetet, csak ezúttal 9S-ként, 2B hűséges társaként. Miután másodszor is végigjátszottad az egész játékot, indul egy harmadik menet is, amiben A2-ként, egy véletlenszerű androidként játszol. Vele eddig a pontig nem is nagyon találkoztál, pedig benne van a játékban vagy 30 órád.

 

Durva, de a Nier: Automatának összesen huszonhat különböző befejezése van. Ezek közül öt szükséges a teljes történet megismeréséhez. Remekül megvezetnek, de aztán élvezed az egészet, ráadásul többször, egymás után.

4. Kentucky Route Zero

A listán szereplő játékok közül nem mindegyik teljesen őrült, Shakespeari történet. Tényleg. De ez még hasonló, ugyanis a Kentucky Route Zeróban Conwayként, egy szerencsétlen, gyógyulófélben lévő alkoholista kamionsofőrként kezded a játékot. Régiségeket akarsz szállítani az Dogwood Drive 5-be, de van ezzel egy nem is aprócska probléma, az, hogy csak egyetlen út vezet oda. A Zero.

 

A Kentucky Route Zero Conway történeteként indul, de viszonylag hamar sokkal többé válik. Találkozhatsz és játszhatsz egy, a szülei által elhagyott gyerekkel, sőt, két megélhetésér küzdő énekesnővel, egy kíváncsi macskával és más főszereplőkkel is, akik csak az utadba kerülnek. A Kentucky Route Zero esetében semmi sem az, aminek látszik, de valahogy mégis sokkal több annál, amit elsőre gondolsz róla.

3. The Last of Us 2.

Valószínűleg a legvitatottabb játék a listán, amit az eredeti történet folytatásaként reklámoztak, de a karaktered ezúttal Ellie. Az első részben még megmentésre váró lány ezúttal éppen bosszúra készül: azokat akarja elkapni, akik megölték a hősét, Joelt. Miután végigverekszel, megkínzol és lemészárolsz egy félkatonai csoportot, szemtől szemben találod magad azzal a fiatal nővel, aki végső soron felelős Joel haláláért. Amikor azt hinnéd, hogy végre megkapja, amit megérdemel, a képernyő hirtelen elsötétül, majd jön jó tízórányi játékmenet, amiben te vagy Abby, Joel végső gyilkosa. Durva.

 

A rajongók nem túl meglepő módon eléggé kiakadtak a játékra (pedig mekkora fordulat már!). A Naughty Dog, Neil Druckman és Laura Bailey ellen egyaránt heves támadások indultak, ami minden volt, csak szép nem (hisz, a csalódottság ellenére: ez akkor is csupán egy játék). A toxikus tiltakozás és felháborodás elég meredek, de mindenekelőtt gyerekes volt, hiszen abból eredt, hogy a többség egyszerűen nem értette, vagy nem akarta megérteni az üzenetet: egy ilyen világban senki sem jó és rossz. Minden csak nézőpont kérdése és mindenki képes bármire a túlélésért, amit más kárára érhet csak el. Keserű lecke, csodásan elmesélve. Az, hogy sokan felháborodtak, éppen azt jelzi, hogy a készítők jó munkát végeztek.

2. Halo 2

A Bungie zseniális Xbox exkluzívának folytatása volt, és a rajongók izgatottan várták a következő kiruccanást Master Chiefként. Volt is nagy meglepetés, amikor már a harmadik küldetésnél egy Elite, az UNSC egyik esküdt ellenségének szerepébe száműzték a játékosokat. Meglepetééés – a kellemesen kellemetlen fajtából, mert óriási ötlet a szerepcsere, de egyben pofon is az addigi események tükrében.

 

A Halo 2 nagyszerűen váltogat Master Chief és az Arbiter között. Annyire nagyszerűen sikerült fordulat, hogy a The Last of Us 2-vel ellentétben itt néma csend honolt a rajongók között: senki sem háborgott, csak élvezte, hogy a készítők egy remek ötlettel lenyűgözik. Valahogy így kellene csinálni. A Halo 2 lelkes kritikákat kapott, az Arbiter a Halo történetének fontos szereplője lett, a rajongók pedig elégedettek voltak. Ennyi, így kell mindenkit boldoggá tenni.

1. Metal Gear Solid 2

Na, ez aztán mindenkit meglepett. A három évvel az úttörő eredeti után megjelenő Metal Gear Solid 2 rajongói alig várták, hogy újra Solid Snake lopakodó ruhájába bújhassanak. És meg is tehették – a játékmenet kb. első 5, azaz ÖT százalékában. Miután befejezed a kezdeti tanker szakaszt, Raiden szerepébe bújtatnak át. Egy nyafogó újoncéba, aki túl sok időt tölt a barátnőjével a codec-en, miközben egy sereg két lábon járó atomrobot fenyegeti a világot. Köszi.

 

Az MGS2 Solid Snake fájó hiánya ellenére is fantasztikus játék: úgy nemesedett, mint egy pincében idősödő bor, és talán még mindig a valaha készült legjobb PS2-játék. De az sem véletlen, hogy amikor legközelebb láttuk viszont Raiden-t, már teljesen megváltozott: menő, tökös fickó lett a korábbi nyápicból. A sorozat későbbi részeiben persze jobban esik Snake-ként játszani, ám erre a listára tökéletesen passzolt a nagy átverés, ami még emlékezetesebbé teszi az MGS2-t.

Ami azt illeti, még ezeknél is vannak sokkal durvább fordulatok:

Perverz fordulatok: a 10 legjobb játék, amiben kiderül, hogy te vagy a főgonosz

 

×