Egy friss tanulmány szerint komoly betegséged is lehet attól, ha túl sok böngészőfület tartasz egyszerre nyitva.

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, szorongsz, demotivált vagy zavarodott vagy? Ha a válasz igen, akkor érdemes megkérdezned magadtól valamit: hány böngészőfület tartasz nyitva egyszerre általában vagy akár most? A finnországi Aalto Egyetem kutatói nemrégiben az úgynevezett „böngészési rendetlenségnek” nevezett jelenség okait és hatásait, valamint azt, hogy milyen módon tudnak vele megbirkózni. A kutatásban több mint 400-an vettek részt, olyanok akik hetente több mint 10 órát töltöttek online. Őket természetesen a böngészési szokásaikról és érzéseikről kérdezték, amikor a böngészőben a lapfülek szépen elkezdenek gyűlni.

Attól is érezheted magad rosszul, ha túl sok nyitott fül van a böngésződben.

Mi számít böngészési rendetlenségnek?

A résztvevők többsége általában 1-3 ablakot nyitott meg, és minden ablakban körülbelül 5-10 fül volt nyitva, tehát átlagosan több mint egy tucat egyszerre nyitott fülről beszélünk. A tanulmányban részt vevő emberek több mint fele „komoly problémának” tartja a böngésző rendetlenségét.

Azok, akik a túlzott laphasználatot problémának tartják, azt mondták, hogy emiatt túlterheltnek, szorongónak, frusztráltnak és demotiváltnak érzik magukat. Ha ez még nem lenne elég, néhányan azt mondták, hogy a vizuális túlterheltség a munka rovására megy, sokkal könnyebben elterelődik a figyelmük.

Gondoljon csak arra, amikor venni szeretnél valamit a PC-dhez. Rákeresel, megnyitsz pár oldalt, véleményeket keresel, árakat böngészel. Ez sok-sok nyitott lapot eredményez. Ha ezt munkaidőben teszed, valószínűleg egy csomó más, munkával kapcsolatos lap is nyitva van, például e-mail, táblázatkezelő és egyéb dokumentumok. A kutatók szerint ez nem jó.

Sok lap

A böngészés rendezetlensége a kutatók szerint „vizuális káoszhoz” vezet, ami hozzájárul számos negatív érzelemhez. Olyan dolgokat érezhetünk, mint például a zavarodottság, a figyelemhiány, ami általában stresszhez vezet. Persze van erre is megoldás a kutatók szerint.

Létezik például egy böngészőbővítmény, a Session Buddy, ami a lapokat gyűjteményként rendszerezi a későbbi használathoz.

Hacsak a webböngésződet nem tervezed át drasztikusan, a probléma nem tűnik el. Ha néha úgy érzed, hogy vannak frusztrációid netezés közben, talán érdemes ránézni, hogy hány fül van nyitva. Csak érdekesség, hogy ezen cikk írása közben csupán 8 lap volt nyitva. Nálad?

Ezt láttad?

“Fegyveres erők hatoltak az otthonomba” – Házkutatást tartottak Radics Petinél

 

×