A Square Enix hamarosan megjelenő Final Fantasy 16 címe nem lesz kapható minden országban, mivel a kiadó nem hajlandó változtatni a játékon.

Bár már nagyon sok országban várják a Final Fantasy 16 megjelenését, úgy tűnik, hogy lesz olyan ország, ahol a gamerek kimaradnak a mókából. Szaúd-Arábiában ugyanis például úgy tűnik, hogy meg sem jelenhet a játék, amiről az ország médiahatósága számolt be a Twitteren. A bejelentés szerint a játék nem jelenik meg az országban, mivel

„a kiadó nem hajlandó a szükséges módosításokat elvégezni rajta”.

A hét elején a testület, ami a játékok korhatár-besorolását állapítja meg, arról számolt be, hogy „az év egyik legfontosabb és legnagyobb játéka a betiltás felé halad”, mivel a vállalat teljes mértékben elutasította, hogy a régió törvényeinek megfelelően módosítsa a játékot.

 

De min is kellett volna módosítani?

Bár pontosan nem lehet tudni, hogy Szaúd-Arábiában milyen változtatásokat kértek, azt érdemes tudni, hogy a különböző törvényi előírások miatt nem minden országban ugyanúgy jelennek meg a játékok. Kínában például szigorú előírásoknak kell megfelelni, így egy-egy általunk ismert cím ott teljesen máshogy jelenik meg. Ez azt is jelenti, hogy a fejlesztőknek nagyon sokat kell azzal foglalkozniuk, hogy a játékot megfelelő mértékben módosítsák. Ilyen módosítás lehet a felnőtteknek szóló tartalom módosítása, a meztelenség, a prostitúció, a droghasználat, az öngyilkosság, a kínzás, az indokolatlan erőszak megjelenésének eltávolítása.

A Square Enix ugyanakkor úgy tűnik, hogy Szaúd-Arábia esetében ezúttal ezt nem volt hajlandó megtenni. Azt tudni lehet, hogy a Final Fantasy 16-ban lesznek 18+-os tartalmak, ahogy a sorozat korábbi részeiben is. Az előzetesek is alapból M-es besorolást kaptak (15+), míg tavaly Brazíliában a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” besorolást kapta.

Naoki Yoshida producer a játék Eikon-idézéseit a tömegpusztító atomfegyverekhez hasonlította, az Anyakristály földjeit pedig az olajban gazdag országokhoz, míg a játék egyik trailere egy lehetséges szexjelenetekre utalt. A tiltás valószínűbb oka azonban az LMBT+ tartalmak lehetnek, Szaúd-Arábiában a homoszexualitás illegális, az LMBT+ közösség tagjait pedig elnyomják.

A The Last of Us Part 2-t is betiltották néhány közel-keleti országban az LMBT+ ábrázolás miatt. Sok Final Fantasy-rajongó az interneten úgy véli, hogy egy LMBT+ karakter szerepeltetése az egyik fő oka a tiltásnak, bár ezt a Square Enix nem erősítette meg.

A Final Fantasy 16 június 22-én jelenik meg PlayStation 5-re.

Ezt láttad már?

Jobban fut majd a Windows 12 a Microsoft saját processzorával

 

&

×