A Portkey Games fejlesztői annyira jó munkát végeztek a Hogwarts Legacy régi generációs verziójával, amit nem lehet, csak fekete mágiával magyarázni.

Mikor év elején a Portkey Games váratlanul, de közel sem meglepő módon, ugyanakkor nagyon bölcsen elhalasztotta minden idők legígéretesebb Varázsvilágos videojátékának, a Hogwarts Legacy PS4-Xbox One generációs verziói megjelenését, akkor nagyon sokan megijedtek, hogy a beígért program a Cyberpunk 2077-hez hasonló minőségű lesz.

A rossz beidegződés, talán a frissen szerzett rémes tapasztalatok miatt gondoltak a legtöbben a legrosszabbra, miközben az is lehet, hogy pont azért halasztották el a játék előző generációs portjait, hogy a csapat tényleg egy élvezhető játékot varázsoljon valahogy a régi vasakra.

Ezt mondjuk a februárban az Xbox Series és PS5-ös kiadások alapján nagyon nehezen tudtuk elképzelni, hiszen a látvány, a hatalmas és nyílt, töltés nélküli térkép, de már maga a Roxfort gigantikus, rejtélyekkel teli kastélya is egyértelműen és szinte kompromisszum nélkül az újgenerációra készült. Rossz előjel volt továbbá, hogy egyetlen percet, de még egy darab képet sem láthattunk a PS4/Xbox One kiadásokból.

Ünnepélyesen jelentem, hogy kár volt aggódni, a Portkey ugyanis nemhogy példás, de csodaszámba menő munkát végzett a játék PS4-es és Xbox One-os verzióival.

A Harry Potter világában játszódó kaland a mai napon, azaz május 5-én jelent meg a letűnő félben lévő generációs gépekre, ezzel együtt pedig már fel is bukkantak a teljesítményt kiveséző videók. Ezeket alaposan átnézve egyetlen kérdés merült csak fel bennem:

a fejlesztők miért nem reklámozták, mutogatták sosem?

A Hogwarts Legacy ugyanis „fenomenálisan” fut a régi, már elég gyengécskének számító konzolokon. Mármint tényleg nagyon jól!

Persze a 4K 120 FPS ray tracing mellett reménytelen, de a 30 képkockát per másodperc olyan fixen tartja, amiből még egy troll a pincében sem tudja kizökkenteni. Legalábbis PS4-en, Xbox One-on 1-2 FPS-t néha veszít, de menet közben ezt annyira sem veszi észre az ember, mint az aranycikeszt 10 kilométerről. Ha viszont kikapcsoljuk a fix képkockaszámot, akkor néha még az alap PS4 is simán kiprésel magából 40 (!!!) FPS-t is, míg a PS4 Pro 50 (!!!!!!!!!) FPS-re is képes. Ugyanez áll egyébként az Xbox One-on is.

Ahhoz viszont, hogy ez így fusson, egyértelműen vizuális butításokra volt szükség, vagyis a PS5-ös verzióhoz képest a látványvilág egyértelműen takaréklángon ég. A kompromisszumhoz hozzátartoznak még a hosszabb töltési idők (az ajtóknál is), vagy a látótávolság – na meg a felbontás lecsökkentése, de ezekkel együtt sincs miért szégyenkeznie. A Hogwarts Legacy PS4-en és Xbox One-on is varázslatosan fest.

Íme a tanítani való technológiai bravúr:

De itt egy másik játékmenet, amiben már az Xboxos verziót is megnézhetjük menet közben:

Szóval nem sok mindentől kell tartania annak, aki a régi gépeken szeretne nekiveselkedni a varázsvilág felfedezésének, bátran rá lehet tenyerelni a vásárlás gombra.

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 imádott színészóriás, akiket EGYETLEN szereppel azonosít a világ

 

×