Sokan már az új generációból csemegéznének.

Jelenleg az AMD processzorok nem túl vidám korszakukat élik, ám nagy eséllyel rendeződött is a probléma. Mostanra szinte minden gyártó új BIOS-okkal jelentkezett, így nem kell félnünk attól, hogy elfüstölne a gép munka vagy épp játék közben. Az egyre olcsóbb alaplapok és a DDR5 memóriák csökkenő ára pedig ismét az AMD felé terelhetik a potenciális gépépítőket, így mindenképp érdemes lehet átnézni a kínálatot.

Nézzük is, hogy miként érdemes alaplapot választanunk!

Alapesetben az X670, B650 és A620 nevekkel találkozhatunk. Felbukkannak Extreme variánsok is a B650 és X670 példányoknál. Azt kijelenthetjük, hogy az alsó kategóriát az A620, a középsőt a B650, míg a felsőt az X670 képviseli. Ezt bárki megmondta volna akár a számokból, akár a betűjelekből kiindulva, természetesen ennél egy fokkal mélyebben is érdemes áttekinteni az egyes chipseteket.

Mit adunk fel az A620-al?

Az A620 chipset ugyanarra a Promontory 21 chipre épül, mint a B650 alaplapok, ám több csatlakozó letiltásra vagy limitálásra került. Két USB 3.1 port, Két USB 3.0 és hat USB 2.0 port várhatja a potenciális vásárlókat. A PCIe 4.0 generációja már az alsó kategóriában is alap, akár a videókártyát, akár az NVMe SSD-ket nézzük. A legnagyobb baj tehát nem is a chippel van, hanem az alaplapokon található VRM-ek minőségével, hűtésével. Az AMD ennek megfelelően nem csak a tuningot nem ajánlja, de 65W-120W-nál többet fogyasztó processzorokat sem. Amennyiben „X” változat nélküli AMD processzor felé kacsingatunk, akkor számításba lehet venni az A620-at, de talán jobban járunk, ha az előző generáció B550 lapja és „régi” processzorai között válogatunk.

A B650 az arany középút?

Az AMD B650 chipsetje szintén a fentebb már említett Promontory 21 chipre épül, immár teljes potenciáljában kihasználva azt. Itt már chipset szinten is kapunk PCIe 4.0 sávokat, illetve a Gen 2×2 (20Gbps sebességű) USB megoldásokat is támogathatják az alaplapok. Az Extreme változat a PCIe 5.0 támogatással kecsegtet, melyet a VGA és az NVMe SSD is megkaphat, ám manapság nem sok eszköz használja még ki. A B650 lapok már semmilyen szinten nem limitálják a processzorokat, gyakorlatilag bármilyen példányt rakhatunk a lapra. Az AMD tájékoztatása szerint 2025 végéiig minden új AMD processzort befogad majd, így bátran választhatjuk akár a sima, akár az Extreme változatot, bár egyértelműen az előbbi rendelkezik jobb ár-érték aránnyal.

Mit ad még az X670?

Az X670 chipset további PCIe sávokat, és gyors USB és SATA/NVMe portokat ad a B650-höz képest. A PCIe ötödik generációja itt a sima változatnál is alap, bár csak az SSD-k sebességének kiaknázására használhatjuk. Extreme változat esetén már a videókártya is ezen bonyolíthatja az adatcserét. Az X670 egységek kiváló VRM hűtéssel rendelkeznek, így jó ideig bármelyik processzort befogadják és a tuningpotenciál sem utolsó. Ezen kívül ideális lehet azok számára, akik rengeteg SATA, USB eszközzel rendelkeznek, videóvágásnál, tartalomgyártásnál is kijöhet az X670 ilyen típusú előnye a B650-hoz képest.

Összefoglalva

Jelen pillanatban az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

  • Az A620 gyakorlatilag egy lecsupaszított B650, mely nem is hangzik rosszul elsőre. A gyengébb VRM hűtésnek és ebből következő limitációknak köszönhetően nem érdemes „X” processzort használni a lapokban. Jelen pillanatban még megérheti az előző generációs Ryzen 5000 processzorok és B550-es lapok között nézegetni inkább, ha nem szánnánk többet a gépre, jóval több teljesítményt sajtolhatunk ki, mint ilyen limitációk között.
  • A B650 tényleg az arany középút, processzorokra vonatkoztatva sincs semmilyen limitáció, így bármelyik példányt bepakolhatjuk. Lehet a tuning nem lesz olyan eredményes, főleg a 7900X, 7950X esetében, ám nagy eséllyel úgyis inkább a 7700X vagy 7800X3D processzorok kerülnek ezekbe a lapokba. A 4.0-es PCIe sem visszatartó tényező, hiszen még az a generáció sincs teljesen kiaknázva, még csak most szállingóznak az első, méregdrága 5.0 SSD-k. Ha valakinek mindenképp szüksége van az 5.0 verzióra, akkor az Extreme változatok is felmerülhetnek opcióként, de ár-értékben a sima variánsok nyernek.
  • Az X670 minden igényt kielégít, legyen szó a processzorok tuningolásáról vagy épp „végtelen” adattároló, USB eszköz kezeléséről. Természetesen az ár is ehhez igazodik. Az alap változatoknál bevehetünk PCIe Gen 5.0 SSD-ket, ám itt is az Extreme változathoz kell nyúlnunk, ha a VGA-t is ilyen körülmények között szeretnénk hajtani. Maximalistáknak, professzionális felhasználóknak ajánlott.

Helyreállt a világ rendje? – Ilyen egy átlagos PC 2023 májusában

×