A Kókuszcsoport/Jólvanezígy egyre nagyobb sikere gigantikus tartalmi hiányra mutat rá.

Hónapokon átívelő komolyabb visszaesést követően áprilisban kissé felívelt a magyar ajkú Twitch szekere. A nézők például hárommillió-kilencszázhuszonötezer-négyszárhuszonhárom órán keresztül nézték a hazai streamereket, de hogy legyen is viszonyítási alapunk: ennyi idő alatt összesen 20.879-szer játszhattuk volna ki a The Witcher 3-at az összes kiegészítőivel együtt úgy, hogy minden létező tevékenységet és gyűjtögetnivalót is összeszedünk.

Ez egyébként 3,6%-kal volt jobb márciushoz képest, ami tökéletesen korrelál a napi átlagnézőszám növekedésével. Vagyis azért nőtt ennyivel a nézettség, mert ennyivel is többen időztek a Twitchen. Ez pedig azért is egy jó eredmény, mert áprilisban attól függetlenül is kevesebb élő adás indult, hogy a korábbi időszakhoz képest több csatorna volt aktív.

A nagyok közül a TheVR örülhet szinte egyedül, hiszen minden tekintetben sokkal jobb eredménnyel zárták a hónapot, mint korábban. A SullyGnome statisztikái szerint egyedül az átlagos nézőszámban tapasztalhatunk kisebb visszaesést, miközben mind az összesített nézettségben, mind pedig egyidejű legmagasabb nézőszámban is előre törtek a debreceni srácok. Ezzel együtt viszont 20%-kal többet is melóztak: a vágott, YouTube-ra feltöltött videóikon túl 126 órán keresztül voltak élő adásban a Twitchen.

Ennél többet az össznézettségi top10-ben csak Jordanfaki, illetve az esport csatornák – mint a LeetEsport, az esport1-2tv – streameltek.

Persze már az előző hónapokban sem győztem hangsúlyozni, hogy az összmegtekintés bár nagyon fontos, hiszen a közepes és a kisebb streamerek kevesebb nézővel, de több munkával így kerülhetnek be a krémek krémjébe, de talán nem ez a legbeszédesebb mérőegység. Ennél sokkal fontosabb, hogy a tartalomgyártók egy-egy adással hány embert képesek megmozgatni.

Itt pedig egészen komoly átrendeződéseket láthatunk.

Ez mondjuk a TheVR-ra egyáltalán nem áll, hiszen minden hónapban őket nézik a legtöbben a magyar Twitchen. Ez számszerűsítve áprilisban átlagosan 2123 nézőt jelentett, azaz az adásokat jellemzően ennyien követték élőben. Itt fontos megjegyezni, hogy a srácok adásait a legtöbben a YouTube-on nézik – de mondok is erre egy példát:

a reggeli beszélgetős műsorukat közel 3000-en követik élőben (ami abszolút rekord a magyar streamerek között), míg ugyanazokat az adásokat utólag több mint 10-15-ször annyian nézik meg a YouTube-on.

Legalábbis ennyien biztosan elkezdték a műsorokat. Ugyanez a játékokról készült VOD-részeknél is megfigyelhető.

A második legtöbb nézőt adásonként összezördítő magyar Twitch-csatorna pedig nem nagy meglepetésre a Kókuszcsoport lett, ami az utóbbi hónapokban olyan szédítő sebességgel menetelt a toplistákon felfele, hogy a menetszél is levitte a hajunkat.

A Fókuszcsoport és a Jólvanezígy élő adásainak otthont adó csatorna most először jutott ilyen magasra, köszönhetően a továbbra is hatalmas piaci rést betöltő szerepének. Marci és Ádám csinálják ugyanis az egyetlenen olyan Twitch-csatornát, ami reggeli élő műsorként napi rendszerességgel dolgoz fel különféle közéleti témákat. Rajtuk kívül szinte csak videojátékokkal foglalkozó streamereket találunk, ritkábban teljesen random beszélgetős live-okat, vagy valamilyen niche tematikára épülő alkotót.

A Kókuszcsoport – így bár kevesebb össznézettséget ért el – de így is a legtöbbeket mozgató adásokat készíti, amire reggelenként közel 1500-an kíváncsiak.

A harmadik legtöbbeket megmozgató tartalomgyártó psgogli lett, akit jellemzően 1340-en követtek élőben, majd negyedikként nagyobb visszaesésnek köszönhetően Nessaj ért fel alig kevesebb átlagnézővel, mint a 4. helyezett. A top5 utolsójánál, Zsozeatyánál láthatjuk az első komolyabb leszakadást, akit ezúttal 827-en néztek – de itt is fontos megjegyezni, hogy az Atyának nem ez a fő platformja, elsődlegesen nem itt bonyolítja az élő adásait, vagyis egészen szép eredmény az 5. hely.

Hatodikként egyébként Suri ért fel, akivel már az előző hónapban is stabilan itt találkozhattunk, majd a korábbi hetedik eazykee-t váratlanul beelőzte Vizicsacsi, ahogyan Pamkutyával és Kittinával is viszonylag hosszabb kihagyás után most találkozhatunk először a top10-ben (mint 10. és 9.).

De mit is jelent mindez?

Nos, azt, hogy a Twitchen még mindig nagy a hiány a komolyabb témákat feldolgozó, önmagát az átlagosnál komolyabban vevő rendszeresen élőben (is) jelentkező csatornából. Nagyon sokan például a közéleti témákat csak vágva dolgozzák fel a YouTube-on, vagy inkább podcastokban beszélnek róluk. De nem csak a témában van hiány, hanem a reggeli-esti beszélgetős műsorokból is – szóljon az bármiről is.

Lenyithatom ugyanis bármelyik statisztikát, de egyikben sem találkozok olyan csatornával, ami napi rendszerességgel jelentkezne bármilyen tematikában egy élő beszélgetős műsorral. Legyen szó technológiáról, filmekről, sorozatokról, vagy bármiről, a Twitchen élőben a Kókuszcsoporthoz/Jólvanezígyhez hasonló „klasszikus formulában készülő” műsort nem igazán találni. És sajnos nem csak a top10-ben, hanem sokkal lejjebb sem.

Ez persze nem jelenti egyenesen azt, hogy lenne is rá igény.

Összesen 272 magyar nyelvű csatorna indított streamet áprilisban, ami azt jelenti, hogy iszonyatosan problémás kitűnni is. A Twitchen tehát önmagában nagyon nehéz talpon maradni, és bár már könnyebben rászűrhetünk bizonyos tartalmakra, mint korábban, de egy átlagos néző jelenleg célzottan a tartalomgyártó miatt megy a platformra.

Emellett nagyon nehéz is beütemezni az adásokat, hiszen még ha kíváncsi is valamire az ember, nem biztos, hogy lesz rá ideje, hogy élőben kövesse. Ez pedig nem csak a TheVR-nál, hanem a Jólvanezígynél is megfigyelhető, hisz hiába az egyre nagyobb nézősereg, az egy nappal később feltöltött vágott műsorokat kategóriákkal többen kattintják. Ezen a téren mondjuk a Kókuszcsoport jobban áll, hiszen tematikájában nincs rajta kívül másik.

Így pedig élek a gyanúval, hogy egy időre megrekedt a magyar nyelvű Twitch. Addig legalábbis, amíg nem lesz egy nagyobb tartalmi őrségváltás.

Globálisan például jelentősen többen nézik a Just chatting típusú streameket (ebbe sorolják a Kókuszcsoportot és a Happy Hourt is), míg nálunk éppen csak a 3. legnézettebb kategória a GTA V és a CS:GO között. Sőt, Magyarországon még a legtöbbet streamelt kategóriában is irtó alacsonyan van, ahol mindössze csak a 11. helyen áll a Just chatting, így olyan játékok előzik, mint a World of Warcraft, a FIFA 23, az R6: Siege, a Modern Warfare II, a Warone 2, vagy mint a Valorant és a Fortnite.

Hogy hova fejlődhetne még tovább a magyar Twitch, annak nyilvánvalóan nem vagyok a megmondója. Az viszont teljesen egyértelműen látszik, hogy a játékos kontentek elérték a plafont. Más jellegű adások viszont nem készülnek, ha mégis, akkor olyan kevés, hogy többségük kvázi láthatatlan marad.

Az adatokat a SullyGnome és a TwitchTracker segítségével gyűjtöttük ki. Borítókép: Index, TheVR Facebook-oldala.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 híresség, akik kiverték a hisztit, mert viccet csinált belőlük a South Park

 

×