Brutális különbségeket olvashatunk le.

Több mint két éve, 2020 őszén mutatkozott be az Nvidia RTX 3070. Már akkoriban is többen kritizálták a 8GB-os VRAM kapacitást, ám 2023-ra bizony kiderült, hogy valóban kevéske lehet. Az Nvidia azonban nem követi az AMD példáját. A friss 4070 csak 12GB memóriával rendelkezik, a később debütáló 4060 Ti és a gyengébb változatok pedig nagyon nagy eséllyel továbbra is csak nyolccal érkeznek a boltok polcaira.

Az elmúlt évek tesztjei során sokan attól tartottak, hogy nagyobb felbontások esetén a VRAM mennyisége limitálja a kártyát, nem a számítási teljesítmény. A TechSpot éppen a napokban eresztette egymásnak az RTX 3070-et és az RX 6800-at, hasonló következtetésre jutottak ők is.

Brazil modderek el is készítették a 16 GB-os változatot!

Nem egyedülálló, hogy memóriachipeket cserélnek ki videókártyákon, de RTX 30 példányok esetében nem sűrűn fordul elő. A videókártyán más változtatás nem történt, egyedül a VRAM mennyiségét duplázta meg a vállalkozó kedvű szakértő csapat.

A fenti, kiragadott screenshotból is jól látható, hogy Resident Evil 4 is érdemi különbséget lehet mérni. Nem is feltétlenül az átlag FPS szám pár %-os növekedése az, amit ki kell emelni, hanem a 1%/0.1% képkockák és az FPS dropok száma. Az extra memóriamennyiség brutális (7 vs. 40/69 FPS) mértékben javított ezeken, sokkal simább játékélménnyel találkozhatott a három modder a memóriabővítés után. Reméljük lassan az Nvidia is rájön, hogy a VRAM mennyiségre is érdemes lehet ráfeküdni.

Jöhet a következő bezuhanás? – Így alakultak a videókártya árak 2023 áprilisára

×