10 keresetben 9-ben döntöttek az Apple mellett, az az egy viszont, amit az Epic nyert nagyon fáj az almásoknak.

Az amerikai Kilencedik Kerületi Fellebbviteli Bíróság megerősítette azt a korábbi döntést, amely szerint az Apple nem sértette meg a versenyjogi szabályokat, amikor kitiltotta a Fortnite-ot az App Store-ból – írta meg a hírt a Techspot a Bloomberg nyomán.

Az Epic Games még 2020-ban szállt ringbe az Apple-el szemben, amiért a vállalat eltávolította a népszerű battle royale játékot a digitális boltból, amiért az az akkori szabályzatot megkerülve alternatív módot kínált a játékon belüli vásárlások lebonyolítására. Az Apple erre a kihágásra reagált a Fortnite eltüntetésével, amit nem sokkal később hasonló okokra hivatkozva követett a Google is.

Az alsóbb fokú bíróságok viszont csak 2021 közepén jutottak döntésre, miszerint az Apple ellen benyújtott 10 keresetben mindössze egyben találták bűnösnek, azaz 9 esetben a cupertinói vállalat mellett hoztak ítéletet. Az az egy azonban talán a legsúlyosabb is volt: kimondták ugyanis, hogy bár az Apple nem sértette meg a versenyjogi szabályokat, de ezentúl nem akadályozhatják és/vagy büntethetik a fejlesztőket az az iOS-en kívüli fizetési lehetőségekért.

Ez pedig egy hatalmas győzelem volt az Epic számára.

Az Apple-nek tehát engedélyeznie kell a külső fizetési opciókat is, mellyel az alkalmazások készítői kvázi kikerülhetik az App Store-ban kivetett 15, de inkább 30 százalékos sarcot. Az Apple ez ellen fellebbezett, illetve haladékot is kapott, de 2022-ben már elkezdte ezt alkalmazni bizonyos appoknál, hogy hogy a felhasználókat saját weboldalukra irányítsák át a fizetésekhez és a fiókok teljes körű kezeléséhez.

Az Apple győzelmét az Epic vezetője, Tim Sweeney is elismerte, annak viszont különösen örül, hogy a korábbi döntést is helyben hagyták, ami alapján az Apple-nek változtatásokat kell eszközölnie a fejlesztőket érintő szabályzatán.

További fellebbezések azonban még lehetségesek. Az Apple az Engadgetnek elmondta, hogy mérlegeli a lehetőségeit arra, hogy hatályon kívül helyezzék a fejlesztők számára a külső fizetési módok használatának engedélyezésére kényszerítő ítéletet.

Az Egyesült Államokon kívüli szabályozó hatóságok nyomása nagyobb változást hozhat, mint az Epic amerikai pere. Míg az amerikai bíróságok végül jóváhagyták az Apple azon kérelmét, hogy késleltesse a külső fizetési rendszerekre vonatkozó App Store-korlátozások csökkentését, a nemzetközi szabályozó hatóságok részéről érkező nyomás ugyanezen irányelvek enyhítésére kényszerítette az Apple-t. A legújabb pletykák szerint az Apple az iOS következő nagy frissítésében akár a mellékfeltöltést is engedélyezheti. A Google is hasonlóan próbálja békíteni a tengerentúli szabályozókat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Semmi se szent! – NOKIA 3310-esekkel lopják az autókat a tolvajok

 

×