Rossz hírt kaptak, akik a lemezes kiadást választják: senki nem ússza meg a játék letöltését.

Az Xbox One és PS4 korszakban ért csak be igazán a digitális forma, ami nem is olyan lassan és egészen biztosan teljesen leváltja a dobozos kiadást. A játékeladások több mint háromnegyede már digitálisan történik, ami nem csak a játékosok számára egy kényelmesebb mód, hanem a kiadóknak is, akik így rengeteg pénzt spórolnak a lemezek és dobozok legyártásán.

Persze a játékvásárlási szokások változásának egy csomó praktikus hozadéka is van, például nem szemeteljük telje a bolygót fölösleges műanyaggal, amely legyártásának elmaradása is tehermentesítheti a környezetet. Pláne akkor, ha a játék olyan nagy, hogy az egyetlen lemezre már fel sem fér. Ennek egyébként nagy hagyománya van: már az első PlayStationre is bőséggel érkeztek többlemezes játékok.

Mivel akkoriban az internet még gyerekcipőben járt, másképp nem is lehetett megoldani a dolgot, de eztán a helyzet valamelyest javult a maximum 700 MB tárolására alkalmas CD-k utódainak, a DVD, a dupla DVD, és a Blu-ray megjelenésével. A játékok mérete azonban gyorsabban fejlődött, mint az alkalmas tárolók kapacitása, ezért a 2010-es évekre már nem keltett nagy meglepetést, ha a dobozt kinyitva kettő, vagy ritkábban akár annál is több lemezt pillantottunk meg.

A játékok tárhelyigénye pedig most egy újabb szintet lép, ami azt jelenti, hogy egyes címeknek már minimum 100 GB, de inkább több szabad helyre települnek. Ilyen játék lesz a Star Wars Jedi: Survivor is, amely 147 GB-tal elégszik csak meg PS5-ön és Xbox Series X-en, ami mint kiderült, már a lemezgyártás lélektani határa fölé esik.

Ezt pedig úgy tűnik azt jelenti, hogy hiába veszi meg valaki a játék lemezét, sehogyan sem ússza meg a letöltést.

‘Download Required’ for Physical Release? Source Mighty Ape NZ
by u/NightwingXII in FallenOrder

Bizony, egyre több forrás és viszonteladó szerint a Jedi: Survivor PS5-ös és Xboxos dobozára a “download required” matricát is rányomták, ami előre jelzi a játékosok előtt álló kötelező jellegű letöltést. Hogy pontosan mennyi és milyen adatról van szó, azt sajnos nem tudni, az viszont már egészen biztos, hogy a jelenlegi generációban nem csak a többlemezes megoldástól, hanem lassacskán magától a lemezes formátumtól is búcsúzhatunk.

Így ugyanis – ha teljesen nem is, de – értelmét veszti a lemezes vásárlás, hiszen így is, úgy is az internethez lesz kötve a játék telepítése. Persze a használtpiac még mindig egy erős érv lehet, de csak a játékosok számára, a kiadók és a platformgyártók ugyanis ebből a bizniszből egyáltalán nem részesülnek, ergo semmilyen érdekük nem származik abból, ha saját kontójukon lélegeztetőgépen tartják.

A digitális terjesztés tehát olcsóbb és fenntarthatóbb, és bárki bármit mondjon, a játékosoknak még kényelmesebb is. A Star Wars Jedi: Survivors nem mellesleg április 28-án jelenik meg Xbox Series és PlayStation 5 konzolokra, illetve PC-re. Érdekesség viszont, hogy a lemezmeghajtó nélküli Series S-en (valószínűleg a gyengébb teljesítmény/minőség + DirectStorage miatt)mindösszesen 44 GB-ot foglal.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Olcsó, de jó mobilt keresel? – Íme a 6 legjobb Androidos telefon 50.000 forint körül

 

×