Már javában tervezik a Zen 5 APU-kat.

Annak ellenére, hogy még csak most debütálnak a Zen 4-re épülő AMD APU-k, a cég már a következő generációt tervezi. A legutóbbi mérések alapján kifejezetten kellemes erővel szolgálnak az egységek. FullHD felbontáson, high-mid beállításokon még AAA címek esetében is kellemes FPS-t olvashatunk le, mely alap játékra bőven elég lehet.

Az AMD célja azonban nem ez lesz. Már korábban is kijelentették, hogy olyan grafikai magokkal szeretnék felvértezni az APU-kat, melyek komolyabb játékokban is jelesre vizsgáznak. A kiszivárgott dokumentumok alapján a következő generációban erre minden esélyük meg is van, nem is akármilyen videókártyákat szorongatnának majd meg a piacon.

Nézzük is, hogy mire számíthatunk a Zen 5 APU-knál!

Az AMD Strix Point néven illeti az egységeket, de felbukkant egy Strix Halo / Sarlak névre hallgató, még erősebb példány is a dokumentumokban. A jelenlegi tervek alapján 2024 második felében várhatjuk csak a termékeket, de az erejük embertelen lesz szegmensen belül. Az APU-ba épített 40 RDNA 3.5 grafikai mag az Nvidia RTX 4070 Max-Q-val venné fel a versenyt. Ez valahol az asztali RTX 3050 környékén lehet, mely soha nem látott erőt képviselne az APU-k között. Egy ilyen rendszer továbbra sem a technológia csúcsa. Ha azonban azt nézzük, mindezt egy chipen kivitelezték, remélhetőleg kellemes árcédulával és fogyasztással, akkor bizony nem panaszkodhatunk. A CPU számítási teljesítményével sem lesz gond, így egyszerre félhet az Nvidia és az Apple is.

Forrás: Videocardz

Igen, jól olvasod – Már ajándék videókártya is jár az RTX 4090 mellé

 

×