Évtizedek óta létezik, mégis kevesen használják.

Tegyük fel, hogy több fontos eszközzel is rendelkezel otthon. Ezek értelemszerűen egy közös hálózaton pihennek, legyen szó vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatról. Épp a telefonon böngészel, de rájössz, hogy a PC megosztott mappájáról néznéd a filmet, de az ki van kapcsolva. Ilyenkor természetesen odamehetünk ténylegesen a géphez bekapcsolni, ám van ennél egy sokkal kifinomultabb módszer is. A beállítása nem tart sokáig, cserébe bizonyos esetekben akár a világ másik feléről is bekapcsolhatjuk a számítógépet.

Nézzük is, hogy kell beállítani a Wake-on-LAN-t!

Mi az a Wake-on-Lan?

Az IBM és az Intel az 1990-es évek közepén azon ügyködött a színfalak mögött, hogy a számítógépek hálózati képességeit tovább bővítse. Ekkor merült fel egy olyan megoldás lehetősége, melynek segítségével alvó állapotból is felébreszthetjük a gépünket. Később ez iparági szabvánnyá vált, így egyetlen „magic packet” nevet  viselő csomaggal jelezhetjük a PC-nek, hogy bizony itt az ideje munkába állni. Szoftveres oldalról is szükséges támogatás, Windows 8 és felette nem kell aggódnunk, ám néhány esetben a Fast Startup opció bezavarhat. 

Engedélyezés a BIOS-ban

A folyamat megkezdéséhez nagy eséllyel a BIOS-ban kell turkálnunk egy kicsit. Ezt a gép indításakor tehetjük meg, ha korábban nem jártál itt, akkor sem lesz nehéz dolgod. Az alaplapok gyártói eltérő billentyűt határoznak meg a belépéshez, ám a F1, F2, F10, Delete, Esc billentyűk valamelyikével biztosan célt érhetünk. Ha mégsem, akkor a kézikönyvben mindig megtaláljuk a pontos kombinációt. A BIOS-ba bejutás után Power On By PCI-E vagy Wake-on-Lan nevű beállításokat kell keresgélnünk és „Enabled/ON” opcióra állítanunk. Ez sem egységes az egyes gyártók között, de kis keresgéléssel hamar megtalálhatjuk.

Engedélyezés a Windowsban

Nyomjuk le a Windows + X gombokat, vagy kattintsunk jobb klikkel a Start Menüre. Válasszuk ki az Eszközkezelőt a lehetőségek közül.

Ekkor a Hálózati kártyák felé kell kell keresgélnünk, majd megkeresnünk az Ethernet hálókártyánkat. Általában a nevében is ott szerepel ez a szó, így nem jelenthet problémát. Esetemben az Intel(R) Ethernet Controller I225-V lesz a jelölt. Az eszközön nyomjunk egy jobb klikket, majd válasszuk ki a Tulajdonságokat, majd pedig az Energiagazdálkodás lehetőségét. Ekkor az alábbi ablakkal kell találkoznunk:

Ajánlott mindhárom opciót kipipálnunk. Ezt követően a Speciális fülre is érdemes áttekintenünk, majd a Wake-on-Lannal kapcsolatos soroknál az „Enabled” értéket keresnünk. Ha ez Disabled, akkor nyugodtan kattintsuk csak át:

IP cím megszerzése

Most, hogy mind a BIOS, mind pedig a Windows beállítások megfelelőek, ideje begyűjtenünk a gépünk lokális IP címét. Ezt legegyszerűbben az alábbi módon tehetjük meg:

  • Windows + R lenyomása után a felugró ablakba írjuk be, hogy CMD
  • Majd írjuk be a parancssorba az alábbi szócskát: ipconfig /all
  • Enter

Ezt követően az alábbihoz hasonló információkkal találkozhatunk, melyek közül az IPv4 és a Physical Address cím lesz a leghasznosabb számunkra. Ezeket mindenképp érdemes lementenünk, később a két cím használatával ébreszhetjük fel a gépünket. 

Programok a felkeltéshez

Ezt követően már csak arra a bizonyos Magic Packet kiküldésére lesz szükségünk. Erre kiváló eszköz lehet egy másik Windows gépről a SoftPerfect Network Scanner megoldása.

Ha az IPv4 címünk a fentebb leolvasható „192.168.88.228” formátumot követi, akkor az IPv4 From részbe a 192.168.88.0-át, míg a To részbe 192.168.88.255-öt kell írnunk. Ha az IP címünk mondjuk 192.168.0.228, akkor értelemszerűen az From részbe itt 192.168.0.0 jön, majd a To részbe 192.168.0.255. Gyakorlatilag az utolsó számot lecsípjük, majd egy 0 és 255 közötti tartományra kerestetünk rá. Nagy eséllyel a gépünket ki is listázza a program, majd a Wake-On-Lan -> Send Wake-On-LAN Signal segítségével fel is ébreszthetjük.

Természetesen telefonról is megoldható az ébresztés, ám ehhez továbbra is közös hálózaton kell lennünk. Rengeteg applikáció létezik. Ilyen például a Wake Me Up iOS-re. Legyen szó bármilyen alkalmazásról, két dolgot kell csak tudnunk a használatához. A Mac Address a korábban lefuttatott parancssor „Physical Address” sora lesz, míg az IP Address az IPv4 Address sort takarja. Nem véletlenül javasoltuk ezek elmentését, leírását. A Subnet Maskkal általában nem kell foglalkozunk, a Port pedig az esetek nagy részében a 9 lesz, ha nem működik a dolog, akkor a 7 és 0 portokkal is meg lehet próbálkozni.

Hova tovább?

A Wake-on-LAN kimerül a saját hálózatban, ám néhány router gyártó mobil applikációja és webes felülete arra is lehetőséget nyújt, hogy felébreszthessük a gépet akár sok ezer kilométerről is. Ez sajnos teljesen gyártó specifikus, ám az ASUS routerek esetében például Network Tools Wake on LAN menüpontban találkozhatunk vele. A helyes Windows és BIOS beállítások után már ezer lehetőségünk van a felébresztésre, érdemes kipróbálni más programokat is a fentebb javasoltak mellett, hátha azok jobban kézre állnak számunkra. 

A kalózkodás korszaka csak most jön – A streaming lesz a nagy vesztes

 

×