A Netflix ismét merész szereposztással rukkolt elő a legújabb dokumentum-sorozatában, amelyben fekete bőrűként ábrázolják Egyiptom leghíresebb uralkodóját.

A Netflix mindig is egészen sajátosan állt az emberiség egyébként közös történelméhez, melyet néha mintha fiktív történetekként értelmeznének, semmint valóban megtörtént eseményekként. A világ legnagyobb streaming szolgáltatójának viszont nem kis felelőssége van abban, hogy pontosan mit és hogyan mutat be a nézőjének, pláne akkor, amikor egy-két Google-kereséssel visszaellenőrizhető dolgokról, netalántán történelmi eseményekről, személyekről, tényekről van szó.

A visszaellenőrzés persze nem mindig olyan egyértelmű, mint elsőre tűnik, hiszen a történelem sajátos értelmezésének szokását nem a Netflix találta föl. Persze akadnak konszenzusok, melyek mentén már egy hozzáértő, szakértőkkel kiegészült stábbal el lehet indulni valamerre, a Netflix viszont sokszor a szoros tartalomgyártással járó nyomás és iparkodás miatt ezen a téren látszólag még csak nem is próbálkozik.

Legalábbis gondolhatjuk ezt mi jóhiszeműen, a másik forgatókönyv a tudatos történelemhamisítás lenne.

Újabban a május 10-én debütáló VII. Kleopátra életét bemutatni kívánó dokumentumfilm előzetese váltott ki nagyon heves ellenérzéseket az emberek túlnyomó többségéből, amiért a szolgálató a fekete bőrű Adele James-re osztotta Egyiptom utolsó fáraójának szerepét. A legtöbben az amerikai vállalattal szemben egyre gyakrabban felmerülő vádat, a történelemhamisítást emlegetik, szerintük ugyanis a modern popkultúrára is nagy hatást gyakorló Kleopátra semmiképp sem lehetett színes bőrű.

 

Ezzel több egyiptomi régész, egyiptológus, és számos egyiptomi értelmiségi egyetért, köztük is Egyiptom legnevesebb régészével, korábbi régiségügyi miniszterével, Zahi Hawasszal, aki egyértelműen leszögezte: Kleopátra, aki Kr. e. 69-ben Alexandriában született a Nagy Sándorig visszavezethető Ptolemaiosz-dinasztia utolsó tagjaként, makedón görög származású volt. Tehát semmiképp sem lehetett színes bőrű.

Ezt a legtöbb történész is megerősíti, hiszen bár Kleopátra anyjáról, illetve apai nagyanyjáról jóformán semmit sem tudni, azt viszont igen, hogy a dinasztiában szigorúan nem „keveredtek” másokkal, pláne nem egyiptomiakkal (akiknek még a nyelvét sem voltak hajlandók megtanulni), ezért a vérvonaluk megőrzése miatt gyakran családon belül házasodtak.

Ezekkel az általánosan elfogadott történelmi álláspontokkal a dokumentumfilm producere és narrátora, Jada Pinkett Smith látványosan nem ért egyet, aki a TIME szerint azt szeretné,

hogy a Kleopátra-doku „a fekete nőket képviselné”. Erre tromfolt rá a címszereplőt alakító színésznő, aki azt üzeni mindenkinek, hogy ha nem tetszik a szereposztás, akkor nem kell megnézni.

Ezt a fajta történelemértelmezést egy egyiptomi ügyvéd, Mahmoud al-Semary már nem volt hajlandó elfogadni, ezért úgy döntött, hogy bíróság elé rángatja a Netflixet a kultúrájuk „meggyalázása” miatt, illetve kérvényezi a szolgáltatás teljes betiltását is az országban. Az ügyvéd szerint a Netflix ezzel nem csak megszegi a kontri médiatörvényeket és gúnyt űz az egyiptomi hagyományokból és történelemből, hanem – agymosással – törölnék is az egyiptomi identitást.

A Netflix eddig annyit tett, hogy az előzetes alatt letiltották a kommentelés lehetőségét, mivel ott megszaporodtak az őket élesen bíráló, illetve a rasszista hozzászólások.

Ezt is érdemes elolvasnod:

8 híresség, akik kiverték a hisztit, mert viccet csinált belőlük a South Park

 

×