Processzorok útvesztője 2. - Ezt jelentik az INTEL procik jelzései egyszerűen

A processzorok kulcsfontosságú elemei a számítógépeknek, legyen szó leptopról vagy PC-ről. Sokaknak viszont bonyolultnak, érthetetlen rejtvénynek tűnnek a CPU-k különböző jelzései, ezért ebben a cikkben egyszerűen és közérthetően magyarázzuk el, hogy mit és hogyan érdemes nézni.

0
 

A processzorok kulcsfontosságú elemei a számítógépeknek, legyen szó leptopról vagy PC-ről. Sokaknak viszont bonyolultnak, érthetetlen rejtvénynek tűnnek a CPU-k különböző jelzései, ezért ebben a cikkben egyszerűen és közérthetően magyarázzuk el, hogy mit és hogyan érdemes nézni.

Nem mindenki lehet istenadta techguru, pláne nem a PC-s piac egyre fejlődő, évről-évre megújuló palettáján. Ha például valaki processzort keres a gépéhez, esetleg meg szeretné tudni, hogy mire képes, vagy milyen szintet képvisel a kiszemelt laptopja, annak CPU-k valóságos útvesztőjében kell utat találjon magának.

De semmi gond, én is voltam ilyen helyzetben (nem is olyan régen), így jól tudom, hogy sok esetben már az sem túl egyértelmű, hogy egyáltalán miben tér el vagy hasonlít egymáshoz a két legnagyobb processzorgyártó, az AMD és az Intel termékei. Ebben a kérdésben érdemes szétnézni a Leet PC-s tech tartalmai között, hiszen mi is sokszor lehozzuk a legújabb szabványok közti különbségeket, az ‘A processzorok útvesztője’ cikksorozatban viszont arról lesz szó,

hogy pontosan mit is jelentenek a procik különböző jelölései?! Szigorúan közérthető konyhanyelven!

AMD után az Intellel folytatjuk az egyszerű, de közérthető magyarázót.

Az Intel nagyon sokféle processzort gyárt, de a leggyakrabban egy ideje már az I-szériákkal találkozhatunk. Pár előfordulhatnak másfajta típusok is, de a leggyakrabban ezt a sorozatot használják a gyártók a laptopok felszerelésére, de az asztali PC-s közegben is ezek a legnépszerűbbek.

Létezik az Intel i3, az Intel i5, az Intel i7, illetve az Intel i9, melyek mind-mind eltérő teljesítményt nyújtanak. Ahogyan az AMD-nél, úgy itt is ahogyan haladunk a legkisebbtől a nagyobb felé, úgy növekszik az erősség is:

Az Intel Core i3-as processzor olyan alapvető feladatokra alkalmas, mint az internetezés, a szövegszerkesztés, film- és sorozatnézés, vagy az emailezés. Ebben alacsonyabb a magok és a szálak száma, ami azt jelenti, hogy önmagában nem képes nehéz többfeladatos folyamatok végzésére.

Az Intel Core i5 ehhez képest már egy fokkal komolyabb dolgokra képes, ezért ez jelenti a középszintet is. Több a mag benne, így már képszerkesztésre, de néhány esetben még játékra is tökéletesen alkalmas lehet. Aki nem akar sokat költeni, de használható budget gépet szeretne, annak ideális választás.

Az Intel Core i7 egy nagyobb teljesítményű processzor, amivel már hosszabb távon lehet tervezni, ugyanakkor drágább is, mint az előzőek. Szinte mindenre tökéletes lehet, viszonylag komolyabb munkában és játékban is abszolút megállja a helyét.

Az Intel Core i9-es CPU-k a sorozat legjobbjai. Ez szinte mindennel képes megbirkózni, ezért jellemzően a csúcsfelhasználók számára lehet remek választás. Videojátékra, videóvágásra, 3D-s munkákra, meg úgy minden erőigényes feladatra tervezték, de ennek is van a legnagyobb fogyasztása és árcédulája.

Aztán akadnak olyan megnevezések is, mint a Xeon, melyeket inkább munkaállomásokhoz és szerverekhez terveztek. Ennél többször találkozhatunk a boltokban (vagy online) a laptopok skubizása közben a Celeron és Pentium párossal, melyek még az i3-nál is gyengébbek – ezeket nagyon alap dolgokra tervezték, nem túl időtállók (nagyon hamar elavulnak), de cserébe ezek is a legolcsóbbak. Az Intel Atom CPU-jával pedig javarészt táblagépekben vagy notebookokban futhatunk össze, de igazán komoly feladatokra nem különösen alkalmas.

Ugyanakkor akadnak ezeken túl is Intel processzorok, csak hogy jól összezavarodjunk. Ezek közül a leginkább elterjedt az alacsony fogyasztású N-széria, mellyel a belépőszintű, olcsóbb, de egész napos használatra szánt laptopokat fegyverzik fel. Ezek között a gyengébb Intel Processor N200 és az N100, illetve az erősebb i3-N305 és az i3-N300 modellekkel találkozhatunk.

De mit jelentenek a Intel procik mindenféle szám és betűs jelzései?

Kép: Intel

A kérdést gyorsan megválaszolva szinte pontosan ugyanazt, mint amit az AMD Ryzeneknél is használnak. Azaz a CPU megnevezése mindig a gyártóval/branddel kezdődik, ami értelemszerűen az Intel Core, amit a processzor szériajelzése követ. Itt azonnal láthatjuk, hogy mely típusról van szó, ami jól körülhatárolja, hogy nagyjából mire lesz képes a gép.

Ezután az AMD-től kissé eltérően egy maximum öt karakteres számsort láthatunk, ami még több hasznos infót ad át a vásárlás előtt. Ha négy számot látunk, akkor az első, ha ötöt, akkor az első két számjegy mindig a proci generációját jelöli, ami minél magasabb, annál újabb, modernebb, azaz jobb kütyüről van szó. Jelenleg az Intel i CPU-k a 13. generációjukat tapossák.

Általában az utolsó három számjegy a konkrét modelleket, vagy a Stock Keeping Unitot, röviden az SKU-t jelenti, ami egy egyedi alfanumerikus azonosító szám. Ezt nagyon sok terméknél használják, úgy az elektronikai cikkeknél is, amivel a kereskedők könnyebben be tudják lőni, hogy melyik termékcsaládról, gyártásról van szó. Minél magasabb a szám, annál frissebben jött le a gyártósorról, de alapvetően nem jó összehasonlítási alapnak.

Viszont, mint az AMD-nél, úgy az Intelnél is kulcsfontossággal bírnak az utolsó betűjelzések!

Az Intelnek ezt magyarázandó van egy hivatalos magyarázó táblája is:

Típus/felhasználás Betű Mit jelöl?
Asztali PC K Nagy teljesítményű
F Nincs benne integrált videokártya
S Speciális kiadás
T Energiahatékonyságból jeles
X/XE Ez jelöli a legmagasabb teljesítményű procit
Laptopok,

hordozható gépek

HX A legnagyobb teljesítményű laptop CPU
HK Nagy teljesítményű (feloldott SKU)
H Nagy teljesítményű
P Vékony és kicsi laptopokra optimalizált
U Energiatakarékos
Y Nagyon alacsony energiát használ (a legjobb akkuidő)
G1-G7 A legújabb grafikai teljesítőképességet jelöli

Érdekesség, hogy a betűjelzéseknek különböző kombinációja is létezhet, ebben az esetben az adott gép/laptop/CPU mindkét jelölésre vonatkozó tulajdonsággal bír. Az N-szériás processzorok ugyanakkor nem rendelkeznek sem betű utótaggal, sem pedig generációs jelzéssel, szóval ha ilyen CPU-t látsz valamiben, akkor annak képességeiről mindenképp az Intel hivatalos oldalán érdemes tájékozódni, mielőtt a kasszához mennénk.

Ezek alapján elvileg már sokkal könnyebben ki fogsz igazodni az Intel processzorok útvesztőjében, vagy választasz magadnak PC-t vagy laptopot. Ha bármi észrevételed van a konyhanyelvi magyarázóval kapcsolatban, azt mindenképp írd meg kommentben.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Gollam játék akkora vicc, hogy már a szinkront is külön DLC-vel kell megvenni hozzá

 

×