A processzorok kulcsfontosságú elemei a számítógépeknek, legyen szó leptopról vagy PC-ről. Sokaknak viszont bonyolultnak, érthetetlen rejtvénynek tűnnek a CPU-k különböző jelzései, ezért ebben a cikkben egyszerűen és közérthetően magyarázzuk el, hogy mit és hogyan érdemes nézni.

Nem mindenki lehet istenadta techguru, pláne nem a PC-s piac egyre fejlődő, évről-évre megújuló palettáján. Ha például valaki processzort keres a gépéhez, esetleg meg szeretné tudni, hogy mire képes, vagy milyen szintet képvisel a kiszemelt laptopja, annak CPU-k valóságos útvesztőjében kell utat találjon magának.

De semmi gond, én is voltam ilyen helyzetben (nem is olyan régen), így jól tudom, hogy sok esetben már az sem túl egyértelmű, hogy egyáltalán miben tér el vagy hasonlít egymáshoz a két legnagyobb processzorgyártó, az AMD és az Intel termékei. Ebben a kérdésben érdemes szétnézni a Leet PC-s tech tartalmai között, hiszen mi is sokszor lehozzuk a legújabb szabványok közti különbségeket, az ‘A processzorok útvesztője’ cikksorozatban viszont arról lesz szó,

hogy pontosan mit is jelentenek a procik különböző jelölései?! Szigorúan közérthető konyhanyelven!

AMD Ryzennel kezdjük az egyszerű, de közérthető magyarázót.

AMD processzorból jelenleg ötfélét találhatunk: Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, Ryzen 9 és Ryzen Threadripper néven. A gyártó általában ezeket a sorozatokat frissíti fel rendszeresen, ami azt jelenti, hogy mára mindegyiknek több generációs variánsa létezik, és mivel ez nagyban meghatározza a gép teljesítményét és energiafogyasztását, ezért különösen fontos, hogy tudjuk, melyik került a laptopba, vagy melyiket válasszuk a PC-be.

Az AMD Ryzen 3 a legalapabb, legbelépűszintűbb CPU, ami valamivel ugyan gyengébb, mint az Intel I3-asa, de egészen kiválóan teljesít az alapvető munkafolyamatokban, netezésben, írásban, tanulásban stb. Általában olcsó, elérhető árú laptopokba kerül.

A AMD Ryzen 5 már egy erősebb, processzor, ami a középkategória egyik bástyája. A magasabb órajelének köszönhetően már több mindenre használható, de azért csúcsteljesítményt senki ne reméljen tőle.

Az AMD Ryzen 7 már egy komolyabb ugrás az 5 és a 3-hoz képest, amivel már bátran elindíthatunk komolyabb játékokat is. Energiatakarékos és kiváló teljesítményt nyújt, cserébe viszont drágább is, mint a korábbi szériák. Hosszú távon viszont kifizetődőbb.

Az AMD Ryzen 9 a legerősebb mind közül, ez nyújtja a legjobb teljesítményt. Viszont ez is a legdrágább, de legidőtállóbb, ezért ha valaki PC-t épít/újít, játszani és komolyabb feladatokat végezni, ebből a szériából érdemes csemegéznie.

Az AMD Ryzen Threadripper már egy kicsit más tészta. Ezeket a procikat laptopokban már nem nagyon fogjuk megtalálni, melyeket leginkább nagy teljesítményű és/vagy több szálon futó folyamatok és munkák végzésére tervezték – kifejezetten asztali PC-k számára.

De mit jelentenek a Ryzen-sorozat mindenféle szám és betűs jelzései?

Ezt!

A processzorok jelzései a gyártóval kezdődnek, ami ez esetben az AMD. Ezután a széria következik, ami ugye a Ryzen-sorozat valamelyik darabját mutatja, majd láthatunk egy négy számból és általában egy betűből álló aljelzést is.

Az első szám a CPU generációját jelzi, ami minél magasabb, annál újabb és modernebb processzorról van szó. Jelenleg a 7. generációt tapossuk. A második számjegy a proci teljesítményszintjét mutatja: a 4-es, 5-ös és 6-os számok a nagyobb teljesítményt jelzik, a 7-es és 8-as viszont még ennél is komolyabbak, inkább a profi és a PC master race szintet képviselik.

Az utolsó két számjegy a konkrét modelleket, vagy a Stock Keeping Unitot, röviden az SKU-t jelenti, ami egy egyedi alfanumerikus azonosító szám. Ezt nagyon sok terméknél használják, úgy az elektronikai cikkeknél is, amivel a kereskedők könnyebben be tudják lőni, hogy melyik termékcsaládról, gyártásról van szó.

A betűjelölések viszont már sokkal érdekesebbek.

G: ez az utótag azt jelenti, hogy a Ryzen processzor Radeon grafikus kártyával rendelkezik. Ezt egyébként az Intel I prociknál is használják, ami ebben az esetben az AMD Radeon RX Vega kártyákat jelölik, jellemzően laptopokban használják.

X: ez a nagyobb teljesítményt vetíti jó előre. Így az X procik a leggyorsabbak, ezeknek van a legjobb teljesítménye és legmagasabb az órajele, viszont a legnagyobb az energiaigényük is. Leginkább az asztali verzióknál találkozhatunk velük.

U: ezzel leginkább vékony és könnyű laptopoknál futhatsz össze. Ultraalacsony a fogyasztásuk, de emiatt kisebb órajelen is működnek, ezért kevesebb hőt termelnek, amivel jelentősen kitolják az akkumulátorok üzemidejét.

H: ez a high, azaz a magas teljesítményt jelölik, amivel az átlagnál jobb teljesítményt képesek elérni. Bár sok hőt termelnek, elég jó hűtéssel rendelkeznek, ami miatt elég népszerű a nagyobb darab, de jobb teljesítményt kínáló laptopoknál.

T: ez a betű a turbó, azaz a magasabb órajeleket jelzi. Ha például az „XT”-t látod a dobozon vagy a leírásban, akkor az azt jelenti, hogy az adott Ryzen processzor a „T” jelzés nélküli változatokhoz képest megnövelt órajelsebességgel és teljesítménnyel rendelkezik.

Persze léteznek betűjelölés nélküli processzorok is, ezek általában az alapmodelleket, vagy az asztali verziókat jelölik.

Nagyjából és dióhéjban ezeket érdemes tudni az AMD Ryzen processzorainak jelöléseiről, melyekkel jelentősen megkönnyítheted a vásárlást. Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy a te gépedben pontosan milyen proci lapul, akkor a Windows gyorskeresőjébe írd be, hogy „dxdiag”, nyomj egy entert, és már láthatod is mi került a masinába.

Legközelebb pedig az Intel processzorokkal folytatjuk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Valójában hány FPS-ben lát az emberi SZEM?

 

×