Súlyos, hálózatos kémtevékenységre és propagandaterjesztésre bukkant a Microsoft – téged is utolérhetnek az orosz ügynökök és zsoldosaik.

A tizedes meg a többiek (kérdezd a szüleidet) című magyar film ikonikus jelenete juthat eszünkbe a Microsoft legutóbbi közleményéről. Ott még röhögtünk, mert a II. világháborús szatírában a harcok elől egy kastélyban elbújó dezertőrök abszurd helyzetben bukkannak sérült orosz katonára a kamrában („… már a spejzban vannak az oroszok”), de napjainkban nem vicces rájönni arra, hogy a diktatúra és a hódítás hagyományaira alapozó állam katonái (ez esetben ügynökei) egészen váratlan helyzetben próbálnak a közeledbe férkőzni.

 

A Microsoft szerint jobban tesszük, ha már videojátékozás közben is odafigyelünk arra, hogy mit csinálunk, mivel orosz titkosügynökök jelentek meg a gaming témájú online fórumokon és közösségekben, hogy ezeken keresztül terjesszék a propagandát. Az ilyen módon közeledbe férkőző kémek

titokban információkat is gyűjtenek, hogy továbbítsák azt az orosz hírszerzésnek

írja az IT-óriás állítására hivatkozva a PC Fórum. Brad Smith, a Microsoft egyik fejese a SEMAFOR gazdasági fórum egyik pódiumbeszélgetésén árulta el, hogy a cég biztonsági részlege egyértelmű jeleket talált arra, hogy az oroszok a videojátékos fórumokon is igyekeznek irányítani a véleményalkotást és ilyen módon legitimmé tenni saját igazságukat, nevezetesen azt, hogy jogosan rohanták le Ukrajnát. A vállalatvezető közölte: olyannyira biztosak benne, hogy a háborút indító oroszok támadják a közvéleményt, hogy ennek veszélyeiről hivatalosan értesítették a kormányzatokat.

 

Smith arról beszél, hogy az orosz hírszerzés, valamint a háborúban melléjük szegődő Wagner csoport nevű zsoldoshadsereg áll a kémtevékenység mögött. A propaganda terjesztése mellett azon is fáradoznak az ügynökök, hogy titkos információkat csikarjanak ki a résztvevőkből a fórumok felületein.

„Részben ezeket használják arra, hogy információkat szerezzenek. Ez magában foglalta a Discord csatornáit, illetve a Minecraft és más játékok környékén mozgó közösségeket is”

– mutatott rá Brad Smith. Mindez miért hátborzongató és miért beszél róla ennyire nyíltan a Microsoft? Mert épp’ a közelmúltban derült ki, hogy egy 21 éves amerikai katona a Discordon keresztül szivárogtatott ki kényes, titkosított katonai információkat. A Pentagonhoz köthető, de az amerikaiak szerint sok pontatlanságot tartalmazó adatcsomag óriási botrányt keltett, és hazánkra is hatással van.

A kép illusztráció! Fotó: U.S. Army

Az eddig feldolgozott információkból például elterjedt az a – kormány által egyébként cáfolt – hír, hogy Magyarországon keresztül harci helikopterek mentek az ukrán harcmezőre. Folyt. köv., mert biztos, hogy eddig nem mindent tettek közzé a kiszivárgott anyagokból. Mi a tanulság? Légyszi ne edd meg az orosz propagandát a fórumokon, és ha valaki nagyon rád száll, például úgy, hogy a háborúval kapcsolatos információkról faggat, minimum jelentsd az illetőt az alkalmazás rendszergazdái felé!

Nem ez az első alkalom, hogy a gaming világára is kiterjesztik a hadviselést:

Óriási leak a S.T.A.L.K.E.R. 2-ből – az oroszok még többet szivárogtatnának az ukrán játékból

 

×