Nagyon úgy tűnik, hogy a Disney ezúttal hallgat a rajongók és a kritikusok visszajelzéseire, és végre bátrabban belenyúl a Star Wars világába.

Andor ide, Mandalóri oda, a messzi, messzi galaxis a Disney felvásárlása óta csak szenved. Sem videojáték, sem film, sem pedig sozozat nem készült, ami érdemben tényleg tudott volna bármit is kezdeni a Star Wars világával. A legtöbb próbálkozás csupán üreskapus gurítások voltak, melyekben rendre ugyanazokat a sztorikat mesélték újra, ugyanazokban a már ismert időszakokban.

Jó nyilván akadnak értékelhető, már-már előremutató darabok is, de valójában azok sem többek az átlagnál icipicit bátrabb biztonsági játéknál. Az Andor például hiába egy remek sorozat, a cselekménye teljesen súlytalan, a Boba Fett könyve botrányosan unalmas, jellegtelen és sehova sem tartó, amilyen az Obi Wan Kenobi is volt, de a Mandalóri 3. évada is erősen efelé tendál, az új filmtrilógiáról meg már nem is beszélve.

Pedig voltak ám érdekes dolgok: ott van példának okáért a Star Wars: Visions (Látomások), ami nagyon bevállalósan merítkezett meg a Csillagok háborúja fantáziavilágában, és merészkedett sosem látott terepre. A rövid, mindössze 9 epizódból álló animációs antológia-sorozatot több japán stúdió hozta össze, akik nem voltak rest bevállalni azt, ami a Disney 11 éve tartó uralma alatt senkinek sem sikerült: új, érdekes, fantáziadús, és kifejezetten merész történeteket meséltek el.

Star Wars Visions

De szintén pozitív példaként hozhatjuk fel a Lázadók című animációs sorozatot is, ami bár nem volt ennyire tökös, de bőven vállalt annyit, hogy megérje végignézni a 4 évadát.

A Disney-éra Star Wars-hanyatlása mögött valószínűleg a mennyiség állhat, hiszen a médiabirodalom vezetői a lehető legtöbb pénzt szerették volna a lehető legrövidebb úton kisajtolni a megvásárolt brandből. Így esett, hogy ezalatt a szűk 11 év alatt több Star Wars film és sorozat készült, mint 1977-től egészen 2012-ig: az egeres cég 21 tartalmat nyomott le a gyártósorról (beleértve a miniszériákat is), míg Lucaséknak majdnem 40 év alatt hozták össze ennek a felét.

A Star Wars cuccok: figurák, relikviák, plüssök meg minden más már ’77-től nagyon pörögtek, de igazi biznisz a Disney uralma alatt lett a dologból. A vállalat egyébként is profi a termékesítésben, a Star Wars-nak pedig egyébként is adott volt a piaca, így igen hamar egy tucattermékké, tucatbranddé degradálták a tömegek gyerekkorát meghatározó sci-fi fantasy-t.

Pont, mint a Marvel hőseit. A párhuzam pedig itt nem áll meg: a két világ nagyjából egyszerre kezdett felpörögni, a Diseny pedig mindkettőt úgy nyomta, ahogy nem győzte. Ez az akarás sokaknak maximum a WC-n lehet ismerős, és a végeredmény is nagyon hasonló lett 10 év elteltével, így mostanra jutottunk el a megcsömörlés állapotába.

A médiaóriás most mindkét márkáját teljesen át kell gondolja és ütemezze, hiszen már nem elég az áldott gyerekkort folyton-folyvást újramelegíteni. A rajongók is rájöttek, hogy itt bizony nem a kreatív energiák mozgatják a szálakat, hanem a nyers üzleti érdek.

Az utóbbi időben viszont már annyira vállalhatatlan, pocsék filmek és sorozatok érkeztek mindkét fronton, ami felrakta az i-re a pontot. A Disney is visszavonulót fújt: a komplett Marvel univerzum ütemtervét eltolták, míg a Star Wars esetében már korábban bejelentett, tervezőasztalon lévő filmeket kukáztak úgy, ahogy voltak.

Aztán a napokban elérkeztünk a Star Wars Celebrationhöz, amely keretében ünnepélyes formában rántották le a leplet azokról a tartalmakról, melyekkel megpróbálják a lehetetlent: egyesíteni a bizniszt a rajongók kívánalmaival, illetve a Csillagok háborúja világában rejlő máig kiaknázatlan potenciállal.

Bejelentették például a Skywalker után sok-sok évvel játszódó új filmet, Ashoka rég vágyott saját sorozata megkapta az első előzetesét és premierdátumát, lerántották a leplet az ígéretes Skeleton Crew szereposztásáról, csepegtettek némi infót az ultra várományos The Acolyte-ról, illetve bemutatták a fentebb már emlegetett Visions második évadát is.

Ezekben pedig a Star Wars világán túl az a közös, hogy végre mindegyik eltávolodik, vagy teljes mértékben szakít a Skywalkerek-érájával, és a galaxis még felfedezetlen koraiba és zugaiba repítenek minket.

A Legendákba száműzött sztorik óta ez a legjobb, ami a Star Wars-szal történik!

Ez viszont nem a Disney érdeme. Az egyre lesújtóbb kritikai visszajelzések, a rajongók egyre nagyobb mértékű kiábrándulása sarkallta őket végül arra, hogy új történeteket kezdjenek kreálni, és ne a már meglévő keretrendszer unalomig ismert világában játsszák a biztonsági játékot, remélve, hogy senkinek nem tűnik fel a pénzhajhász tétnélküliség.

A fentebb bejelentett filmek és sorozatok igen sokat vállalnak: teljesen új karaktereket, világokat és történeteket mesélnek el – hasonlóan, mint annak idején Lucas is megtette, majd az előzményekkel még tovább próbált mélyíteni. A kockázat pedig abban rejlik, hogy az új sztorikkal ne borítsák fel a már ismerteket, illetve jól illeszkedjenek, vagy egészítség ki az adott fantasy szabályrendszert és a lore-t, azaz a Star Wars világának működését.

Ezért is a legígéretesebb projekt egyértelműen a Visions második évada, amely nem csak ezekben, de még a látványvilágában is mer nagyot álmodni. A Star Wars-nak pedig sokkal több ilyen merész tartalomra lenne szüksége, melyeket ezúttal tényleg megkaphatunk. Emellett mindenképp kiemelendő Ashoka kalandja is, amiben a Disney olyan felfedezetlen területekre merészkedik, melyeket 2012-ben a Legendákba sorolt.

A Disney feltámadó bátorsága tehát mindenképp bíztató, de mint ahogyan a Mandalóri harmadik fejezete is mutatja, nem érdemes még aranykorról beszélni. Ezeket a jelzőket hagyjuk meg későbbre, addig pedig várjuk izgalommal a Csillagok háborújának megújulását.

A Star Wars: Visions 2. évada május 4-én, a hivatalos Star Wars napon kerül fel a Disney+ kínálatába, Ashoka sorozata pedig augusztusban veszi kezdetét.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ég a ház a Twitchnél – Mostantól szabadon mehet a szoftpornó a platformon?

 

×