Megérkezett a TrendForce legújabb elemzése.

Az elmúlt időszakban kifejezetten jól alakult a NAND chipekkel felszerelt komponensek ára. Ide tartoznak a DDR4 és DDR5 memóriák, de az SSD-k sem képeznek kivételt. Az sem számít, hogy NVMe vagy SATA kialakításról beszélünk, hiszen NAND chipekre mindkét esetben szükség van. Aztán ide sorolhatjuk még az eMMC tárhelyeket, de a telefonok UFS tárhelyei is ezekre épülnek.

A TrendForce piackutató cég időről időre elemzi a helyzetet. Azt már tavaly lehetett sejteni, hogy 2023 elejére csökkenhetnek a memória és SSD árak, melyek kiválóan be is jöttek. Manapság barátságos áron vásárolhatunk háttértárakat, a DDR5 memóriák árcédulája pedig akár feleződhetett is az elmúlt fél év alatt. Jogosan merülhetett fel a kérdés, hogy meddig maradhat ez így.

Úgy tűnik, hogy biztatóan indulunk neki 2023 második negyedévének!

Míg a korábbi negyedévben 13-18%-os csökkenést is leolvashattunk az SSD-k árában, addig az elkövetkezendő hónapban ez kicsit mérséklődni fog. A trend szerencsére folytatódik, ám kevésbé lesz látványos a csökkenés, a számítások alapján további 5-10%-ra számíthatunk. Ha sürgős az SSD vétel, így már nem igazán éri meg kivárni. Néhány ezer forintot azonban megspórolhatunk még, ha a következő hónapok valamelyikére tervezzük be a kevésbé sürgető vásárlásokat. A hosszú távú előrejelzések azonban már nem annyira biztatóak, nyár közepétől akár emelkedésbe is fordulhat a trend.

Forrás: TrendForce / PCFórum

Villámgyors frissítés, mesterséges intelligencia? – Ezért lesz jó a Windows 12

 

×