Nagyon könnyű elveszni a YouTube-letöltők tengerében, melyek többsége sajnos vagy nem jó minőségben, vagy nem kívánatos „ajándékkal” együtt szedi le a videókat.

Az elmúlt hetekben, de inkább az elmúlt években egyre nagyobb problémát okoznak azok a heckerek, akik valamilyen oknál fogva eltérítik a népszerű YouTube-csatornákat. Tavaly Magyarország legnagyobb gaming és tech csatornája, a TheVR is áldozattá vált ennek, legutóbb pedig az OtherWorld, illetve a világ legnagyobb technológiával foglalkozó csatornáját, a Linus Tech Tips-t is feltörték.

A hackerek az eltérített csatornákat ezután átnevezik, a valaha feltöltött tartalmakat pedig szerencsésebb esetben privátra állítják, rosszabb esetben törlik, majd valamilyen kripto-csalást kezdenek élőben sugározni. Ez nyilván óriási probléma a tartalomgyártóknak, hisz a megélhetésük és sok éves-évtizedes munkájuk válik kámforrá pillanatok alatt. De a nézőknek is kellemetlen, mivel ők egyrészt néznivaló nélkül maradnak, másrészt tétlenül kell végignézniük  a kedvenceik kiforgatását.

A biztonsági mentések ilyenkor életmentők lehetnek, még akkor is, ha minden eddig elért eredményük nullázódik. Az viszont valószínű, hogy nem mindent tárolnak olyan sokáig, így ilyenkor nagy segítség lehet, ha a rajongóknak megvan néhány a kedvenc videóik közül.

Persze olyan is nagyon sokszor előfordul, hogy valamilyen okra hivakozva a YouTube tilt le bizonyos videókat, melyeket vagy nem, vagy csak bizonyos részek kivágásával, kicenzúrálásával enged újra közzétenni. Ezzel nyilván alapvetően sérül a tartalomgyártó eredeti alkotása, amit ezután a legtöbbször már semmilyen formában nem lehet eredeti formájában megnézni. Természetesen egy videó letöltésének lehetnek egyéb más okai is, például valaki egy összeállítást szeretne készíteni a kedvenceinek legviccesebb, legemlékezetesebb jeleneteiből.

Probléma ezekkel nem sok szokott lenni, és bár a YouTube nem engedélyezi a letöltést, a jogtalan felhasználás a gyakorlatban akkor szokott felmerülni, ha egyértelmű lopásról, reprodukálásról van szó, vagyis amikor valaki nem saját felhasználásra tölti le a tartalmakat, valahol engedély nélkül újra közzéteszi, mintha az övé volna, így ebből valamifajta bevételhez jut. Más esetben nagyjából annyira szokták ezt komolyan venni, mint a torrentezést, ami szintén szürkezónás tevékenységnek számít.

De hogyan töltsünk le egy videót a YouTube-ról egyszerűen és biztonságosan?

A platform Premium előfizetői csomagja ugyan rendelkezik letöltés funkcióval, de ezzel csak offline lehet visszanézni a lementett tartalmakat. Valójában tehát még nem töltöttük le a videót, azt továbbra is csak a YouTube-on lehet elérni.

Ahhoz, hogy valamilyen kiterjesztésben, szerkeszthető formában letöltsünk valamit, mindenképp valamilyen külső eszközt kell használjunk. Általában itt szokott előfordulni az a probléma, hogy rossz szolgáltatáshoz vagy programhoz fordul az ember, ami olykor-olykor kellemetlen meglepetéseket is csomagol a videók mellé, vagy szimplán elégtelen minőségben dolgozik.

A PC Mag szerint az egyik legjobb megoldás a célra a VLC lejátszó lehet – igen, az a program, amit szinte mindenki videónézésre használ. A mindennel is kompatibilis ultimate lejátszó ugyanis tökéletesen alkalmas YouTube-videók letöltésére is, igaz, ehhez a mostanában megszokott két kattintásnál többet kell vele trükközni. Persze így sem atomfizika, szóval pikkpakk megtanulható.

1: Először is meg kell nyitni a VLC-t, majd amikor fut, akkor simán csak kimásolni a YT-vidi URL-jét (CRTL+C)
2: Ezután a VLC-ben nyomjuk le a CTRL+N gombkombinációt, amivel elvileg a Hálózati adatfolyamot kell lássuk.
3: Ide csak másoljuk be a videó URL-jét, majd indítsd el a lejátszás gombbal.
4: Ezt követően az Eszközök menüből böködjünk a Codec pontra, aminek az alján láthatunk egy „Source/Forrás” nevű rubrikát.

VLC Save

Kép: PC Mag

5. Ennek a tartalmát másoljuk is ki szépen, majd egy böngészűben másoljuk be és nyomjunk egy Entert.
6: Kezd el a videó lejátszását, majd mikor megjelenik a jobb alsó sarkában az ismerős három pont, akkor csak katt le, és már láthatod is a letöltési opciókat. (ha nem chromiumos böngészőt használsz, akkor jobb klikk a videóra és mentés másként)

VLC Save 2

Kép: PC Mag

Fontos ugyanakkor, hogy szinte teljesen mindegy, hogy milyen és mekkora felbontású az eredeti videó, a VLC-vel maximum csak 1080p-ben lehet letölteni őket.

Természetesen akadnak ennél egyszerűbb és hatékonyabb megoldás is, bár az nem olyan biztos, hogy ennyire biztonságos is lesz. Egy csomó program és online felület kecsegtet már a YouTube-videók letöltésének lehetőségével, viszont  nagyon vigyázni kell velük, hiszen sok közülük vírusokat is tartalmazhat.

A PC Mag az alábbi megoldásokat letesztelte, de a használatuk előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a választottat, biztos, ami tuti alapon:

Programok:

  • 4K Video Downloader – ingyenes, de vannak prémium szolgáltatásai is, amikre elő kell fizetni
  • VideoProc Converter – fizetős, de az egyik legjobb, még beépített szerkesztője is van
  • FreeGrabApp – ingyenes és piszok egyszerű használni
  • 5K Player – ingyenes, de regisztrálni kell rá, viszont jó hír, hogy nem csak a YouTube-bal, hanem 300 más videós platformmal is kompatibilis

Böngésző bővítmények:

Mégegyszer: a YouTube videók tényleges letöltése nem engedélyezett, de ha saját felhasználásra történik, akkor senki nem csinál belőle problémát. Sőt, ha valaki így szeretne csinálni egy „Highlights” gyűjtőcsatornát a kedvencének (akinek nincs ilyenje), az akár még jól is elsület.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Brutálisan bezuhant a magyar Twitch – a Kókuszcsoporton és eazykee-n kívül mindenki szenved

 

×