A Holnap Budapestje címmel jelent meg az első filmelőzetes Magyarországon, amit szinte teljes egészében egy mesterséges intelligencia alkotott meg.

Talán van olyan olvasónk, akinek mond valamit az Animatiqua Youtube csatorna, ami az elmúlt években rengeteg múltidéző videót töltött fel arról, hogy milyen volt régen Budapest. Az „Eltűnt Budapest” Youtube sorozat után a rendező András Kondacs most Budapest jövőjébe szeretett volna bepillantást nyerni, ehhez pedig a mesterséges intelligencia képalkotó rendszerét hívta segítségül.

A rendező először is forgatókönyvet íratott a ChatGPT-vel a jövő Budapestjéről, később a Midjourney készített ez alapján hátoborzongató képeket.

 

Íme a videó szinopszisa:

„A 21. század végére az emberi civilizáció két szuperhatalomra szakad. Vallási fundamentalizmus és totalitárius eszmék terjednek. Néhány városállam – köztük Budapest – őrzi csak meg függetlenségét Kelet és Nyugat ütközőzónájában. Egy tudóscsoport megalkotja a zóna új állammodelljét, a mesterséges intelligencia hatalomgyakorlására épülő Platón-projektet. Az MI a projekt harmadik évében felismeri, hogy a legnagyobb veszélyt a civilizációra maga az emberiség jelenti. Úgy dönt, hogy a társadalom 90%-át eliminálni kell, és mozgósítja a zóna fegyverarzenálját. Jane, a Platón-projekt kódfejtője, a digitális géprombolás Jeanne d’Arcja, egy kalapos férfi segítségével megszerzi a projekt központi agyát, a „fekete dobozt. Az AI birodalom lassú összeomlása, és egy világháború küszöbén kezdetét veszi a hajsza a 22. század Szent Gráljáért.”

Kondacs András, a csapat alapító-ügyvezetője elmondta: „A százezres nagyságrendű táborral rendelkező Eltűnt Budapest szériából megtanultuk, hogy a közönség kedveli az időkapszula műfaját. Megindítja a képzeletünket, megnyitja az érdeklődésünket, ha más történelmi korszakokban turistáskodhatunk.”

„Az animációs csapat reklámpiaci munkái során a mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet kap a képalkotásban. Innen jött az ötlet, hogy miért ne kreálhatnák meg az első olyan filmprojektet, amit – emberi kódok és kulcsszavak mentén – végül teljes egészében az MI készít el? Így született meg A Holnap Budapestje koncepció” – tette hozzá.

Ebből is talán látszik az, hogy AI-generált tartalmak egyre nagyobb teret kaphatnak az animációs munkákban, azokat jócskán megtámogatva, és a folyamatokat lerövidítve. Persze ebből nem tudhatjuk meg, hogy milyen lesz valójában a jövő Budapestje, de arra jó, hogy képi formába lehet önteni a képzeletet, sokkal gyorsabban, mint valaha.

Ez talán nagyban segíti majd a jövőben az alkotók munkáját.

Ezt láttad már?

A DIGI megint árat emel – Egy hónap múlva, nem is kicsit, és nincs felmondás

 

×