Ahhoz képest, hogy közel háromórás játékidővel rendelkezik, a John Wick 4-ben aligha beszélnek lyukat a hasadba, és ez igaz a főszereplőre is.

A neo-noir westernnek titulált akciófilm arat a mozikban: nincs egy hete, hogy megtartották a világpremiert és máris 150 millió dollár felett jár az összbevétele, amit állítólag meg is érdemel.

A kritikusok szinte kivétel nélkül ujjongva szeretik a John Wick 4-et,

ami a valaha készült egyik legélvezetesebb és legjobb akciómozi lett – írja a Gaming Bible. Ha nem forgatnának hozzá folytatást (erről többet lent találsz), akkor is méltó búcsú lenne a franchise-tól a negyedik felvonás, ami ráadásul Keanu Reeves karrierjének egyik csúcsszereplése – pedig nem sok szöveget kapott.

A színész bebizonyította, hogy kevés szövegtanulással is lehet nagyot alakítani. Nem kellenek vége-hossza nincs párbeszédek ahhoz, hogy egy film majdnem háromórás, de közben végig lendületes maradjon.

Akár ugyanannyi szó is elég a főszereplőnek, mint amennyit ez a cikk tartalmaz.

Keanu Reeves mindössze 380 szót mond ki a John Wick 4-ben. Ha eljutottál eddig a pontig a cikkben, akkor a felén már túl is vagy, ami – belegondolva, hogy a mozi 169 perces – elég fukar hozzáállás a forgatókönyvírótól.

Oké, a John Wick moziknak sosem az volt a legnagyobb erényük, hogy hosszan is érdekes párbeszédeket tartalmaznak (részünkről a rövidekkel sincs semmi baj), mert főleg a már-már háborúvá eszkalálódó harci jelenetekben a legjobb. A filmek a bennük látható üldözések, lövöldözések, közelharcok koreográfiája, meg a díszletek, jelmezek és okosan adagolt digitális trükkök miatt jók, és ezekbe nyilván több energiát öltek, mint a dialógusokba.

Pedig korábban bőkezűbben szórták a szöveget Keanu Reevesnek: a John Wick első felvonásában egyenesen szószátyárnak mondható a 101 perces játékidő alatt kimondott 484 szóval. A legújabb film másfélszer hosszabb, Keanu szövege mégis 22 százalékkal kevesebb.

 

Valaki nem volt rest és azt is kiszámolta, hogy mennyit beszél a John Wickben az összes karakter, együttvéve. Bár pontos számot a forgatókönyv hiányában aligha lehet mondani, hatásos adat, hogy

a játékidőnek mindössze 10 százaléka párbeszéd.

Ebből máris világos, hogy az alkotók nem cicóztak a szöveggel, és inkább azzal voltak elfoglalva, hogy az akciófilmek rajongóit minél látványosabb összecsapásokkal kápráztassák el.

Kész: pont annyi szövege van Keanu Reevesnek a John Wick 4-ben, mint amennyit a címmel együtt ez a cikk EDDIG tartalmaz.

Ja, a folytatás sorsa pedig azon múlik, hogy mennyire jó egy tokiói hotel viszkije:

Ennyi volt? Reeves és a rendező végzett John Wickkel, hacsak egy viszki fölött nem lesz jobb ötletük

×