Elhunyt a modern informatika egyik legnagyobb alakja és formálója, Gordon Moore.

94 éves korában hawaii otthonában elhunyt az informatika egyik legnagyobb úttörője, a Moore-törvény kiötlője és az Intel társ-alapítója, Gordon Moore – írta meg a gyászhírt az Intel és a Gordon és Betty Moore Alapítvány.

Moore 1929-ben született Kaliforniában, a gyerekkorát is itt töltötte, amely során élénk érdeklődést mutatott a tudományok, legfőképp a kémia és a fizika iránt. Később, 1954-ben ezekből is doktorált a Kaliforniai Műszaki Egyetemen, majd a róla elnevezett Moore-törvényben ő fogalmazta meg azokat az alapfogalmakat, melyek máig meghatározzák a technológiai fejlődést. A szakembert volt az, aki megfigyelései alapján leírta, hogy az integrált áramkörök kapacitása és bonyolultsága évente megduplázódik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a technológia olyan gyors – és egyre gyorsabb ütemben fejlődik, hogy 18 havonta cserélődnek az újabb generációs eszközök, válnak elavulttá a technológiai kütyük.

Gordon Moore

Moore ezt a megfigyelését akkoriban még csak a a félvezetőn lévő tranzisztorok megduplázódására értette, de azóta szinte minden elektronikai eszközre kiterjedt és alkalmazható – ezt nevezzük a Moore-törvénynek. A szakember egyébként William Shockley révén került közelebbi ismertségbe a mikrochipekkel, akivel közösen találták fel a tranzisztort, amiért megosztott Nobel-díjat kaptak 1956-ban.

Shockley-val azonban rövid úton megromlott a viszonyuk, így hét kollégájával együtt megalapították a Fairchild Semiconductor-t, az egyik első olyan vállalatot az egész világon, ami az integrált áramkört, a tranzisztor továbbfejlesztését gyártotta.

A Moore-törvény lefektetése utáni években, 1968-ban viszont ismét a váltás mellett döntött, és két kollégájával – a magyar származású Gróf András Istvánnal és Robert Noyce-szal – közösen megaapították az Intel Corporationt. Érdekesség, hogy az Intel nagyon korai heteiben egy másik magyar koponyát, Vadász Lászlót is sikerült elcsábítania Moore-nak, aki negyedik tagként volt jelen a világ máig egyik legnagyobb számítástechnikai vállalatának történelmében.

Gordon Moore 1975-ben lett az Intel vezérigazgatója, amit 1987-ig töltött be, ezután pedig elnökségi tagként vett részt a tech-vállalat életében, 1997-től 2006-ig pedig tiszteletbeli elnök volt. 1990-ben George H.W. Bush amerikai elnöktől megkapta a Nemzeti Technológiai Érdemérmet, 2002-ben pedig George W. Bush-tól az Elnöki Szabadságérmet.

Moore ezen túl az emberbaráti tevékenységéről is ismert volt. Feleségével megalapították a Gordon és Betty Moore Alapítványt, ami a környezetvédelemre, a tudományra, a betegellátásra több mint 5,1 milliárd dollárt adományozott jótékonysági célokra.

Nyugodjék békében.

×